Nejste si jisti, zda máte zavřená okna v celém domě? Nechce se vám kontrolovat při odchodu celý dům, ale přitom mít klid? Pak můžete využít WaveLINE - produkt elektroinstalace ABB, který poskytne rychlou a přehlednou informaci o poloze okenních klik. Z domova budete odcházet klidněji, když si jediným pohledem zkontrolujete, že jsou všechna okna zavřená.Systém WaveLINE se skládá ze tří základních komponentů:

  • snímač polohy kliky s radiofrekvenčním vysílačem
  • indikační jednotka s radiofrekvenčním přijímačem, s krytem pro manuální ovládání silové části
  • silová část (spínač nebo stmívač)

U každého (resp. libovolného) okna se mezi rám a kliku namontuje snímač WaveLINE (k dispozici ve třech barvách) se zabudovaným vysílačem, jenž rozlišuje tři polohy kliky a tuto informaci bezdrátově vysílá. Je napájen z baterie o životnosti cca 10 let, která je součástí dodávky spolu s veškerými dalšími díly potřebnými pro instalaci.

Informace o poloze kliky vysílaná snímačem se zobrazuje na přehledném displeji indikační jednotky, který je tvořen čtyřmi trojbarevnými svítivými (LE) diodami. Ke každé LE diodě lze přiřadit až osm snímačů s vysílačem. Tak je možné kontrolovat buď jednotlivá okna, nebo celé místnosti, podlaží, příp. celý dům. Při zobrazení na displeji má prioritu nejméně nepříznivý stav:

  • zelená – všechna okna příslušné skupiny jsou zavřená
  • žlutá – alespoň jedno okno ve skupině je pootevřené
  • červená – nejméně jedno okno ze skupiny je otevřené

Nejvhodnější umístění indikační jednotky je vedle hlavních/vchodových dveří, kde při odchodu snadno zkontrolujete stav oken. Zde také často bývá nainstalován spínač osvětlení. V případě, že doplňujete WaveLINE do již existující elektroinstalace, tak spínač nahradíte přístrojem univerzálního relé WaveLINE, resp. přístrojem univerzálního stmívače WaveLINE. Po doplnění indikační jednotky WaveLINE budete mít okamžitou informaci o stavu oken a zároveň budete moci stiskem krytu spínat nebo stmívat původní svítidlo bez jakýchkoliv stavebních úprav a omezení.

Podobnou funkci/informaci mohou také poskytovat okenní kontakty elektronického zabezpečovacího systému. Zde je ale problém s tím, že kontakt EZS nerozezná zavřené nebo pouze dovřené okno, zatímco WaveLINE ano, jelikož okenní kování neumožňuje měnit polohu kliky např. při otevřeném okně.

Více informací o přístrojích WaveLINE, které jsou k dispozici ve čtyřech designech spínačů a zásuvek, najdete na www.abb-epj.cz.

-ABB-