Na fasádu markýzu

Markýzu charakterizuje těžší konstrukce, zásah do fasády a vyšší cena. Ale je postaráno jak o stín, tak o pohodlí. Záleží jen na kvalitním upevnění příslušnou firmou. Je pravda, že těm, kdo si markýzu nepořizují, vadí hlavně její specifický vzhled - je to přece jenom velká a velmi nápadná plocha, která přebírá dominantní funkci při pohledu na příslušnou stranu domu. Barvy byly vždy převážně výrazné, široké kontrastní pruhy jako u zmrzlinářova krámku - a leckdo tím nechtěl přebít dojem ze své fasády třeba z elegantních červených cihel. Barvy a vzory ovšem stále doznávají změn a v nových kolekcích je z čeho vybírat.

Jaké barvy a vzory frčí letos?

Zdaleka nejenom stejnoměrně široké pruhy například žlutobílé, ale kombinace režné béžovo-pískové, rezavo-bílé, šedomodré se slonovou kostí - to vše v kombinacích pruhů, proužků a tenkých linek. Přírodnější vybarvení dovoluje lépe skloubit vzhled markýzy a okolí - jak zahrady, tak domu s jeho fasádou a okny. Jednobarevná potahová látka pak dovoluje sjednotit markýzu s barvou fasády - třeba taková jemně meruňková. Možná dokonce trefíte stejný tón s fasádou - a když ne, nic se neděje; je efektní, a přitom elegantní na markýzu použít stejnou barvu v o něco tmavším tónu. Akrylové potahové látky jsou barevně velmi stálé, mají protiplísňovou úpravu a nepropouštějí ani déšť, takže si můžeme dovolit posedět venku i v lehce nepříznivém počasí.

Pergola na míru

Kdo nechce zasahovat do fasády domu, sáhne zřejmě po některé samostojné konstrukci. Nabízejí se obligátní pergoly, anebo lze námět zadat architektovi s tím, že si přejeme něco originálního, osobitého, na míru našemu vkusu (co do tvarů, výběru materiálů a barev) a samozřejmě na míru okolí - domu a zahradě.

Chvála okenic

Okenice - tak obvyklé v jižních krajích, kdežto u nás zdánlivě pořád zbytečné a jaksi překonané. Ale lidé z jihu vědí, v čem jsou nepřekonatelné - do domu nepustí horko (případně ani zloděje), rychle se zavírají a otvírají a vedle této pohodlné manipulace ještě výrazně dotvářejí vzhled domu. Okna jsou s nimi úplně jiná než nepřátelsky, plastově a neprodyšně působící vnější "totální" žaluzie. Barvy můžete zvolit tradiční - třeba jemně tyrkysové - anebo přírodní dřevo všech odstínů. Vedle dvoudílných ovšem nastalo období okenic posuvných, které na kolejničkách pojíždějí před oknem. Jejich výhodou je to, že mohou zakrýt velkoplošná okna, široké balkonové dveře a podobně.

Slunečníkový tip:

Velké slunečníky nezvládají nápory větru. Malý plastový, vodou naplněný podstavec jim nestačí - buď pro větší průměr tyče, nebo tím, že jej svou vahou převrhávají. Pokud se nedají zafixovat do stolu, řešením je vyvrtat do trávníku díru, vyztužit ji trubkou (jen o maličko širší než průměr slunečníkové tyče) a slunečník zasunout do trubky. Takových vrtů můžeme před domem a na zahradě udělat více a slunečník podle potřeby a pochodu slunce po obloze přenášet.

"Plážový domek" v zahradě

Někdy potřebujeme při nízkém západním slunci zastínění ze strany. Ke slovu tak mohou přijít vysoké bambusové nebo slaměné zahradní rohože. Rohož postavenou na výšku fixujeme na ocelové pruty zatlučené v odstupech do země do oblouku, do L či do U. A pokud je rohož alespoň 1,60 m vysoká, můžeme na ni položit a přivázat jako stříšku ještě jednu lehčí rohož. Vznikne tak bambusovo slaměný plážový domeček o třech "stěnách", pod který se dá rozložit třeba lehátko, nebo se sem vejde stolek s židlemi. Ke stropu zavěsíme lampiony (se žárovičkou na baterie) nebo sem natáhneme elektrický zahradní kabel s lucernou. Stěny můžeme nechat porůst rychle rostoucí popínavou jednoletou řeřichou.

-ag-Foto: www.profimedia.cz