Optimální izolace a nespočet možností

Největší výhodou dřevěných fasád je, že v létě ochlazují dům a v zimě dům zase izolují. Dřevo je propustný materiál, takže stavbu neuzavírá jako např. silikonová omítka.

Architekti a projektanti se mohou „vyřádit“ a popustit uzdu svojí fantazii. Možností designu fasády jsou stovky, stačí zvolit správnou dřevinu, profil, barevný odstín, a pak to pěkně sladit dohromady, aby se to líbilo.

Největším hitem jsou fasády z dřevin, které se nemusejí opatřovat povrchovou úpravou a mají vysokou životnost. Mezi nejčastěji používané patří sibiřský modřín, červený cedr, různá thermodřeva (Thermowood – tepelně upravená dřevina při cca 200 - 250 stupních Celsia, tepelná úprava zvyšuje životnost a odolnost dřeviny), ipe, bangkirai, jatoba, massaranduba, teak a další.

Fasáda z přebíjených hladkých profilů, s vyřezávanými ozdobamiFasáda z přebíjených hladkých profilů, s vyřezávanými ozdobami.

Pokud se tato dřeva povrchově upravují, tak převážně oleji, k tomu účelu vyrobenými. Oleje nezabraňují dřevu dýchat a udržují jeho přírodní vzhled. Uzavření takového dřeva uzavíracím nátěrem, ať už lakem či silnovrstvou lazurou, je tak trochu zásahem do přirozených přírodních procesů. Dřevěné fasády bez povrchové úpravy dostávají vlivem UV záření a dalších vlivů počasí tzv. „patinu“. Ta vzniká vlivem UV záření a kyslíku, kdy dochází k přeměně ligninu a pryskyřice na vodorozpustné substance a jejich zbarvení na červenohnědou až tmavě hnědou barvu, která mimochodem propůjčuje nezaměnitelný vzhled starým horským dřevostavbám. Barevné substance se ze dřeva působením deště vyplavují a zůstává bílá, vláknitá celulóza, proto jsou staré, dešti omývané dřevěné budovy šedé. Ve vyšších polohách má kromě toho na fasády vliv intenzivnější UV záření, jehož vlivem se dřevo zbarvuje spíše do červenohnědé až černé barvy.

Montáž fasády

K správné funkci dřevěné fasády je potřeba správná skladba a montáž. Skladbu vám navrhne projektant nebo architekt, případně si nechte poradit od odborníků, kteří s tím mají zkušenosti (montážní firmy, prodejci). V závislosti na použitém materiálu a typu fasádního profilu je většinou možností více. Ke kotvení používejte vždy správný kotvící materiál. Použití levnějšího se ne vždy vyplatí, nemusí mít požadovanou pevnost a nekorodující povrch.

Dřeviny nejen na fasády

Smrk: V Evropě nejvíce používaná dřevina se na fasády, a hlavně štíty používá již stovky let. Životnost bez nátěru je kolem 50 let, proto se již několik století vždy povrchově upravuje. Dříve to bylo volskou krví s různými přísadami, přes různé karbolky a vyjeté oleje, až po současné moderní a ekologické vodou ředitelné lazury. Smrk se velmi dobře snáší s většinou nátěrových hmot, což z něj dělá levnou univerzální dřevinu s nároky na pravidelnou údržbu.

Borovice: Nepatrně tvrdší nežli smrk, ale celkově hodně smolnatá dřevina. S některými nátěrovými hmotami se nesnáší a lze je aplikovat až po celkovém odmaštění dřeva. Životnost na fasádě je zhruba 60 let. Na prudkém slunci roní (hlavně ze suků) pryskyřici, což poškozuje povrchovou úpravu a na tmavém nátěru vytváří žlutavé fleky. Ve fasádních profilech se vyrábí málo, proto se hůře shání.

Fasáda ze sibiřského modřínu v profilu rhombus.Fasáda ze sibiřského modřínu v profilu rhombus.

Sibiřský modřín: Pro svoji medově žlutohnědou barvu, vysokou odolnost a životnost (nad 100 let) a příznivou cenu patří sibiřský modřín, hned po levném smrku, mezi nejvyhledávanější dřeviny na fasády. Kromě fasád je pro svoji hustotu (cca 750 kg/m3) a tvrdost (3,0 Brinnela) vhodný i na podlahy do exteriéru i interiéru. Výběr na českém trhu je veliký, například firma Serafin Campestrini v Borohrádku vyrábí tyto palubky a fasádní profily zhruba v pětadvaceti různých provedeních.

Fasáda ze sibiřského modřínu, rhombus bez nátěru po 5. letech.Fasáda ze sibiřského modřínu, rhombus bez nátěru po 5. letech.

Thermodřeviny (Thermowood)

Pro úpravu na thermodřeviny se používají běžné dřeviny (smrk, borovice, jasan, buk), které se tepelně upravují, aby se zlepšily některé jejich vlastnosti, a to především stálost a životnost. Thermodřeviny není potřeba povrchově upravovat, a pro svoji stálost se hodí i do vlhčího a nestálého prostředí, jako jsou terasy, bazény, jezírka apod. Všechna thermodřeva jsou v různých odstínech okru přecházejících do hnědé.

thermojasan thermoborovice thermojasanthermojasan, thermoborovice, thermojasan

Exotické dřeviny

Dřeviny ze zemí vonících exotikou? I tak to lze nazvat. Jedná se především o země Jižní Ameriky (massaranduba, jatoba, ipe (lapacho), garapa, tatajuba, quaruba tinga, louro tomaquaré, tigerwood), Severní Ameriky (cedr), jihovýchodní Asie (teak, eben, bangkirai, kapur, kempas, meranti, merbau, kokos, bambus) a Afriky (teak, abachi, dusie, wenge, iroko, mahagon). Toto je jen část exotických dřevin, které se do Čech dováží, a jsou to jen ty nejznámější. Pro poměrně vysokou cenu se používají velmi zřídka.

-Palubky SECA - český výrobce hoblovaného dřeva-Foto: archiv SECA