Pasivní domy nejsou jednoduché na projekt i na stavbu. Naopak. Jsou velmi obtížné. Ale třeba právě vám se vyplatí. Vyjímáme tak část článku z čísla 3/13 časopisu DŮM&ZAHRADA (str. 68 – 71), kde Roman Brabec radí, jak přistupovat k pasivnímu domu krok za krokem. Objednat si časopis můžete nově i v elektronické podobě.

Pokud mám shrnout zásady a zkušenosti z realizace pasivních domů, vyzdvihl bych tyto body:


  • Ujistit se, že chceme opravdu pasivní dům se vším, co k němu patří, a nestačí nám pouze dům s velmi nízkými provozními náklady.
  • S odborníkem spolupracovat již při výběru vhodného pozemku a jeho orientace ke světovým stranám.
  • Nechat si studii a projekt zhotovit od projektové kanceláře nebo projektanta, který má s projekty pasivních domů zkušenosti a bude v návrhu vždy také přemýšlet o realizovatelnosti. Vzhledem k tomu, že jsme mnoho projektů upravovali tak, aby skladby byly funkční a proveditelné, opravdu to považuji za důležitý bod celého procesu.
  • Pro realizaci vybrat stavební společnost, která má s touto výstavbou zkušenosti, a třeba se i přeptat u realizovaných domů na reference.
  • Vždy si nechat provést dva blower-door testy v průběhu realizace. První (nazývaný B) realizovat po hrubé stavbě, provedených rozvodech, omítkách a příslušné parozábraně pod střešní plochou. Ještě před následným záklopem sádrokartonem, malbami, fasádou apod. máme možnost odhalit případné netěsnosti a vady napravit. Druhý blower-door test provést po konečném provedení stavby (A), je průkazným dokumentem řádně provedené stavby se splněním předepsaných parametrů např. při žádostech o státní dotace.