Jak titulek napovídá, prvním zásadním problémem, kterým se musel architekt zabývat, je poloha domu. Ochraně domu před povětrnostními vlivy nepomáhá žádná terénní vlna, les, zástavba.

Beton a dřevo

MgA. Jakub Turek proto vyšel z potřeby ochránit objekt, a za základ zvolil čtyři rohové betonové pilíře. Ty stavbu svým způsobem uzavírají.

Pro celkové odlehčení je beton doplněný dřevěnou fasádou, lehkou rukou byla načrtnuta i konstrukce střechy, která je co nejtenčí, aby dům neztěžkl.

Na domě je pozoruhodná symbióza vnějšku a vnitřku, celý objekt působí harmonicky jako jednolitý celek, materiály zvenčí se opakují i v interiéru. Objekt měl štěstí nejen na architekta, ale i na obyvatele. Aktivní čtyřčlenná rodina a pes do něj vnesli život, bez nějž každý dům chátrá a schází – i ten obydlený, ale málo využívaný.

Venku se sportuje

Sportovním zálibám se zcela podřídila zahrada, které dominuje pořádný vyhřívaný bazén. Rozhodování mnoha investorů zda bazén, či ne, je velmi časté a také oprávněné. Bazén, ve kterém se párkrát někdo během léta ochladí, je možná zpochybnitelnou investicí, na to úplně stačí zahradní sprcha, a pokud nejste aktivními plavci, a také nemáte dost místa na to, aby se v bazénu plavat dalo, je skutečně dobré vše pořádně uvážit a probrat. Svlažit se dá i v rybníčku, které snad už se u nás dneska „umí“, mají přirozený vzhled a dostatečnou hloubku i pro lidi. Jsou navíc dekorativní, a zahradu pozdvihují, což se o bazénu tak úplně říci nedá…

Ovšem u této rodiny nic z výše řečeného neplatí. Tady je bazén zcela na místě, je součástí sportovních aktivit celé rodiny. Kromě toho, že se na hřišti denně hraje volejbal, se v bazénu pravidelně plave od jara do podzimu, a zcela jednoduché pojetí zahrady, která je v podstatě přirozenou travnatou plochou, mu sluší. Tady by byl rybníček jako pěst na oko. Podobně, jako je tomu někdy s bazénem, posazeným do velmi promyšlené a kultivovaně osázené zahrady jen proto, že na něj máme.

TIP REDAKCE: Podívejte se na tento dům ještě z jiného úhlu. Základní parametry, půdorysy a další fotografie najdete v prosincovém čísle časopisu Dům & zahrada, který je v prodeji od 15.11.2011.

Foto: Jaroslav Kvíz