Ten, kdo se pravidelně zajímá nejen o nové stavby rodinných domů, ale i o rekonstrukce objektů starých, mnohdy vetchých, až na spadnutí, nejspíš už se s tímto rukopisem setkal. Ateliér Borchardt & Partner totiž přivedl do krásného a obyvatelného stavu nejednu českou ruinu, proměnil původní hospodářské stavení, kovárnu, a v tomto případě starou stodolu.

Pěkné a trochu jiné

Možná ona jinakost vychází z odlišných kulturních kořenů, jiných vzorů lidové architektury, anebo prostě ze schopnosti vidět pod povrch a nebát se kombinace starého a současného. Každopádně Edith a Dieter Borchardtovi stejně jako jejich spolupracovník Jürgen Wisniewski absolvovali studium architektury v Mnichově a Karlsruhe, a až po roce 1994 se natrvalo usadili v severních Čechách. Navrhují sice komerční i soukromé soudobé objekty, ale u nás se na ně investoři obracejí především kvůli přestavbě starých stavení.

Stodola pro hobby

Původně měla stará stodola sloužit jako místo pro realizaci koníčků otce dnešní majitelky, ale její osud se stočil jinou cestou. Rozhodně lze říci, že měla štěstí na osvícené investory i architekty. Půvab zmíněného architektonického ateliéru, přesněji řečeno jeho pracovníků, spočívá v tom, že respektují staré materiály a ctí ducha starého místa, ale nepodléhají tomu příliš. Nevytváří skanzeny, ale fungující a moderní bydlení, ve kterém se zcela nenásilně prolíná staré a současné.

V tomto případě zvolili pro původní kamennou konstrukci dřevěnou dostavbu, dřevo prostupuje kamenem a dokresluje jeho starou krásu. S celkovým vzhledem koresponduje i nádherná podlaha z ručně vyrobených cihelných dlaždic. Na tom by ještě nebylo zase nic tak neobvyklého, prostě citlivá volba pro starý objekt. Tím zajímavým dotekem a puncem originality ateliéru Borchardt & Partner jsou takové detaily, jako například dotvoření kamenné zdi šalovaným betonem, nebo spárování jílem v interiéru. Podobný přístup, schopnost nekonvenčně kombinovat, otvírat prostor, a zároveň se vcítit do dřeva a kamene, snad u nás má jen architekt Línek, jehož realizace jsou rovněž nepřehlédnutelnými solitéry.

Foto: Petr Hejna

align: right

TIP REDAKCE: Zkuste si tipnout: zdědit hospodářskou budovu a chtít v ní bydlet je známka: a/ silné osobnosti, nebo b/ šílenství? Odpověď na položenou otázku se dozvíte v lednovém čísle časopisu Dům a zahrada, které je v prodeji od 13.12.2011.