Otázek a odpovědí při návrhu střechy padá celá řada. Tvar střechy výrazně ovlivňuje architektonické vyznění celého objektu, využitelnost obytných prostor, ale i náklady na stavbu. Střešní krytina pak do značné míry určuje i životnost stavby. Do výběru dále promlouvají klimatické podmínky, bezpečný sklon střechy, často se k volbě vyjadřuje i stavební úřad a v mnohých případech i památkáři. Co se tvaru střechy týče, máme na výběr ze dvou velkých základních skupin – střech plochých a šikmých. V dnešním tématu se budeme věnovat pouze střechám šikmým, problematika plochých střech je totiž poměrně obsáhlá a rozhodně si zaslouží velký prostor k diskusi. O plochých střechách tedy někdy příště. Soustřeďme se na střechy šikmé a k nim vhodné střešní krytiny. A protože nemá smysl snažit se „přiřadit“ jednotlivé druhy střešních krytin k různým tvarům střech, bez toho aniž bychom se s nimi podrobněji neseznámili, nejprve se tedy věnujme krytinám. Mezi nejpoužívanější varianty patří pálené a betonové tašky, šindele a plechové tabule.

Pálená krytina

Pálené střešní tašky asi není třeba příliš představovat. Klasika vyráběná ze směsi hlíny a jílů získává po výpalu vysokou pevnost, odolnost i vůči agresivnější povětrnosti, má dlouhou životnost, až 100 let, a přirozený vzhled. Prodává se buď jako režná – cihlová červeň, nebo se na její povrch nanáší směs jílů a oxidů železa u engob. Do glazur se navíc přidává sklovitá příměs. Po výpalu vzniká matná až pololesklá engoba nebo vysoce lesklá glazura. Barevná škála tašek je velmi široká, od klasické červené, přes hnědou, až k temně černé. Hmotnost metru čtverečního krytiny se pohybuje kolem 35 až 45 kilogramů (s výjimkou klasických těžkých bobrovek nebo prejzové krytiny). Bezpečný sklon střechy pro pokládku krytiny je obvykle kolem 30°, s těsným nebo vodotěsným podstřeším pak i méně než 20°.

Nabídka keramických tašek je rozdělena na dvě základní skupiny, velkoformátové a maloformátové. Názvy jsou téměř poetické – velkoformát zastupuje třeba Francouzská, Románská nebo Srdcovka, maloformát Brněnka nebo třeba klasická bobrovka. Zatímco klasických tašek je potřeba asi 14 – 15 kusů na metr čtvereční, velkoformátových jen 11 – 12.

Další diferenciace nabídky souvisí s pokládkou, rozlišujeme posuvné a neposuvné tvarovky. První skupina umožňuje posun tvarovky po lati, což se hodí v případě nestejně rozmístěného laťoví. Novinkou v sortimentu keramických tvarovek jsou tašky v dvoubarevném provedení. Jejich barevné žíhání tvoří na tašce jakousi umělou patinu, která po sestavení střechy vyvolává dojem vyšší plasticity. A již i v keramickém provedení můžeme volit hladké tašky bez typické vlny, které dobře korespondují s čistými tvary moderní architektury.

Kolik to bude stát?: Jednotlivé typy pálených střešních tašek přijdou asi na 250 – 450 korun za metr čtvereční včetně daně, cenu ovlivňuje především výběr povrchové úpravy. Nejlevnější jsou tašky režné, za engobu si připlatíme asi o deset procent navíc oproti režnému provedení, za nejušlechtilejší glazuru pak o třetinu.

O betonový taškách, šindelích a plechových tabulích více již v dubnovém čísle časopisu Dům a zahrada v modernějším a stylově čistším designu.

-Ondřej Krejčí, Dům a zahrada 4/2011-

Foto: Bramac, Tondach, KM Beta

V dubnovém čísle časopisu Dům a zahrada, který vás překvapí již svojí novou, modernější obálkou, dále najdete:

  • Hlavní téma: Střecha
  • Kompletní výsledky prestižní ankety Top Domy 2011
  • Pár slov ing. arch. Jana Rampicha o tom, co nechtít po architektovi
  • Záludnosti hypotéky na stavbu domu
  • Novou rubriku zahradní architektky Evy Vodrážkové: Profesionálníma očima tentokrát o umění odpočívání
  • Pokračování nové rubriky architektky Haroldové: Barvy v domě – použití růžové v interiéru

Dubnové číslo časopisu Dům a zahrada je v prodeji od 15. března 2011.