Pořiďte si kvalitní projekt

Již mnohokrát bylo popsáno, že není vhodné šetřit na projektové dokumentaci, pokud chceme mít ve výsledku kvalitní stavbu za standardní cenu. Bohužel se každý den setkávám s projekty, za které by se autor měl stydět. Jsou nekvalitní, konstrukce pouze obecně popsané, jsou v nich nejednoznačně specifikované materiály a obsahují mnoho technologických chyb.

Autor takovýchto projektů obvykle se stavebníkem nekonzultuje ani materiálové možnosti a kvalitu vnitřního vybavení, a tak se často setkávám s tím, že dokumentace obsahuje vybavení, které si klient nepřál. Někdy dokonce klient ani neví, co mu bylo vyprojektováno. Pokud narazí na kvalitní stavební firmu, firma si s tím dokáže poradit, musí však do přípravy vložit daleko více času, klientovi vysvětlit obsah projektu a upravit ho podle jeho požadavků. V naší společnosti takto opravujeme a upravujeme skoro každý třetí projekt. Většinou jsou to díla projektantů-živnostníků, kvalita projektů architektonických a projekčních ateliérů je většinou velmi dobrá.

Nabídky musí být porovnatelné

Proč se o projektu zmiňuji? Pokud chceme oslovit stavební firmy ve výběrovém řízení, měly by obdržet dokumentaci kvalitní, jednoznačnou, tak aby jejich nabídky mohly být porovnatelné. S kvalitní dokumentací se nám nemůže stát, že se dodavatel bude vymlouvat na její neúplnost a chyby v ní zneužije ke zdražení stavby v jejím průběhu.

V případě uzavírané smlouvy o dílo doporučuji trvat na tom, že stavba bude realizována a provedena podle projektové dokumentace s tím, že pokud je rozpor mezi rozpočtem (obvykle příloha smlouvy) a dokumentací, platí vždy pro smluvní předmět díla dokumentace. Proto bych na kvalitu dokumentace kladl velký důraz. Je totiž základem kvalitní nabídky, objektivní ceny a bezproblémové realizace.

Potíže s výkazem výměr

U rekonstrukcí nebo složitějších staveb bývá součástí projektové dokumentace také výkaz výměr. Pro zpracovatele nabídky je to dobrý pomocník, pokud je ovšem dobře zpracovaný - což zkušený rozpočtář pozná na první pohled. Nestačí ale trvat na vyplnění výkazu výměr a myslet si, že si takto nabídky porovná stavebník sám. U složitějších staveb by si měl stavebník přizvat odborníka, např. budoucí technický dozor stavby. A zkonzultovat s ním již zadání poptávky. Jsem přesvědčen, že nejlepší je zadat poptávku na projekt stavby, nikoliv jen žádat vyplnění výkazu výměr. Stavební firmy pak totiž mají možnost použít svůj vlastní cenový program - výkaz výměr mají jako vodítko a pro kontrolu - a podstatné je, že ručí za úplnost rozpočtu podle předané projektové dokumentace. Právě podrobnosti projektové dokumentace nám totiž zaručí, že nabídky budou srovnatelné.

Poptávka musí být jednoznačná

Proto je potřeba hlavně u výběrových materiálů, týká se to obkladů, dlažeb, podlahovin apod. - zadat cenovou kategorii, kterou si přejeme mít v ceně stavby zahrnutou. Např. obklady a dlažby v ceně 400 Kč/m², lamelové podlahy v ceně 1100 Kč/m² apod. Pokud projekt neobsahuje tzv. tabulky výrobků (truhlářské, zámečnické, okna, dveře), nebudeme mít jistotu srovnatelných nabídek. Je jasné, že zinkované zábradlí se bude lišit od natíraného barvou, schodiště z borovice bude v jiné cenové kategorii než kvalitní bukové nebo dubové, okna z europrofilů nastavovaných nebo nenastavovaných se liší o cca 10 %. Totéž platí pro vnitřní dveře, malby, nátěry… Pouze na přesné zadání s jasnými specifikacemi obdržíme cenové nabídky, které můžeme porovnávat.

Pokud bych si kupoval nový počítač, poradil bych se s odborníkem, který by mi musel vysvětlit a vlastně mě přesvědčit, že zvolená koupě je tím, co potřebuji, a za odpovídající peníze. Přitom jde o několikatisícovou investici. Ale dům je milionová investice! Proto doporučuji obrátit se na zkušeného stavaře a neriskovat špatné laické rozhodnutí.

Dejte firmám čas

Stavební firmě je potřeba poskytnout odpovídající čas na zpracování nabídky. Spěch není namístě, chceme-li kvalitní výsledek. Firmy mají většinou rozpracované i jiné nabídky - nemůžou se okamžitě věnovat té naší. Pro jednoduchý dům je vhodné poskytnout na zpracování nabídky minimálně čtrnáct dní, lépe tři týdny, na složitý dům alespoň měsíc. Pak může být nabídka kvalitní a ceny podloženy nabídkami jednotlivých subdodavatelů a výrobců.

A co je ještě důležité? Nesoustředit se jen na cenu, poptat se po referencích a další a další věci. O těch si povíme ale více příště.

-Ing. Roman Brabec, Dům a zahrada 4/2011-

Foto: www.thinkstock.cz