Střešní okna jsou nedílnou součástí téměř každého podkrovního bytu nebo místnosti. používají se také k prosvětlení středových částí domu, k atypickému osvětlení hal, chodeb a podobných prostor ve starších domech, která do té doby byla odkázána na umělé osvětlení.

Vybírejte střešní okna dokonale zateplená, najdete je označené jako thermo nebo & thermical. Dodatečné zateplení stávajících oken pak zajistí termolišty nebo zateplovací sady. Vodotěsné spojení okna se střechou zajišťuje lemování, které chrání před vodou a sněhem. Dokonalá izolace moderních oken obecně přináší negativní vedlejší efekt což je kondenzace vody na sklech, vyšší vlhkost vzduchu a nebezpečí z toho vznikající plísně a houby. I na to nejnovější okna samozřejmě myslí a brání tomu zabudovanou ventilační klapkou, která zajišťuje stálý přísun čerstvého vzduchu do místnosti i při zavřeném okně.

Dřevo v dokonalé úpravě doprovází kov

Borovicové nebo jiné dřevo v nejvyšší kvalitě je základem okna. Aby vyhovovalo přísným normám na střešní okna, pečlivě se vakuově impregnuje a je dvakrát přetřené ochranným lakem. Dřevo dále kryje aluminiové plechování, opět s ochrannou vrstvou, tentokrát z polyesteru. Pak je okno odolné vůči vodě, sněhu, mrazu a UV záření.

Kvalita skel je nanejvýš důležitá

Energeticky úsporná dvojskla se součinitelem tepelné prostupnosti (U = 1,0 W/m2K) v podkroví udrží teplo, tepelná ztráta se minimalizuje. Dosažení těchto parametrů pomáhá selektivní reflexní vrstva na vnitřních plochách vnějších skel, která v zimě zadržuje teplo uvnitř interiéru. Pokud je v létě venku horko, vrstva funguje opačně, odráží sluneční paprsky a snižuje zahřátí v místnostech.

Jak se vyznat v typech oken

Vikýřové (odklápěcí) okno se otevírá vzhůru

Kyvné okno je zafixované uprostřed a otvírá se (kýve se) na obě strany Výklopné okno se otevírá do strany Kombinované okno výklopně-kyvné má přednosti obou typů oken Fixní okno je pevně zasklené, nejde otevírat

Střešní okno vyberte podle toho, jaké otevírání je vám příjemné, na jaké jste zvyklí nebo jednoduše jaké v daných podmínkách (výše střechy, zkosení) je vůbec možné. Nabízí se vikýřové, výklopné okno anebo kyvné okno na středových závěsech. Toto okno je možné otevřít nejvíce - otočit se může až o 145°. Ještě lepší varianta je okno výklopně-kyvné. Dobré otevírání samozřejmě ulehčuje mytí okna: naopak není jednoduché zápolit se střešním špatně se otevírajícím oknem

- Střešní okno lze zasadit do jakéhokoliv střešní krytiny - Střešní okna jsou konstruována pro sklon střech od 15° až do 90° - Typ okna volte také podle výšky umístění podle toho bude mít zavírací kliky na spodním nebo horním rámu - Ta nejvyšší okna je nejlepší ovládat teleskopicky nebo pomocí dálkového ovládání.

Součástí okna bývá mikroventilace, mezírka mezi okenním rámem a křídlem. Využíváme ji hlavně přes léto, v zimě pozor dobré je vyvětrat krátce a vydatně, zatímco mikroventilace přináší chladnutí fasády, vydání zbytečná za topení a vzduch ani vyvětraný ani nevyvětraný....

-ag- Foto: www.thinkstock.cz