Dokud bývaly parapety jen kamenné, nerozehřívaly se v horkých dnech. Později se dávaly pod okna nevábné kovové natřené obyčejnou barvou, která po oprýskání potřebovala po pár letech přetřít. Nyní je v nabídce více materiálů, které soutěží v nápaditosti, kvalitě i odolnosti.

  • Hliníkové parapety jsou trvanlivé a montují se na hladkou desku fasády, vyzrálou omítku. Mohou mít jakýkoliv povrch, patinování nebo nátěr.
  • Kamenné parapety - mohou být z pravého nebo umělého kamene.
  • Pískovcové parapety - to je spíš lahůdka, mohou se nechat udělat na míru, hodí se spíše na užší okna historických renovovaných staveb.
  • Měděné parapety vypovídají o kvalitě, jsou nákladnější stejně jako třeba měděné okapy, ale také maximálně elegantní a trvanlivé.

Vzhled okna předurčuje typ parapetu

Při výběru potřebujeme vědět, jak budou vypadat okna, z čeho budou, jaké barvy i tvaru - třeba k atypickým oknům se hodí výraznější parapet. Vnější parapety dotvářejí dojem z okna a tak i z celého domu: parapet se bude doplňovat nejen s oknem nad sebou, ale i se svým druhým sousedem po stranách a dole, tedy konkrétně s fasádou domu, omítkou. Ta může být různě barevná, dokonce i dřevěná.

Parapety vybíráme raději méně lesklé. Pokud jde o to, zda hrubší, nebo hladší, lze se přiklonit k druhé možnosti. Hladká plocha se lépe myje. Někdo namítne, že z ní také lépe všechno padá, třeba truhlíky s květinami. Ty ale sklouznou spíše z důvodu sklonu parapetu, jinak lehkost údržby tento argument nemůže přebít.

Fasáda, okna, parapety a květiny v souladu

Vnější parapety jsou položeny v určitém úhlu, který umožňuje stékání dešťové vody směrem od fasády a její odkapávání mimo omítku na zem. Úhel může být různě velký.

Nedáváme na parapety květináče na miskách, které přetékají a mohou spadnout, ale bezpečné truhlíky. Přednostně pak kvalitní samozavlažovací. Pokud nejsme zrovna nepřátelé květin, tak nezapomeneme, že úplně ten konečný efekt při pohledu na naši fasádu bude součet okno, parapet, fasáda a výběr barev květin v truhlících.

Pokud je parapet hladký a ještě šikmý, je ideální truhlíky s květinami fixovat malou ohrádkou, stačí úzký kovový pásek přichycený do fasády.

Nejen okno, i parapet se musí poctivě vybrat

Vybíráme parapet tak, aby nákladností ladil s oknem, tedy ne levné bílé ke krásným masivním oknům, na druhé straně je škoda k obyčejnému bílému plastovému a levnému oknu plýtvat nějakými nákladnými měděnými parapety.

Také na barvě si dáme záležet: vnější kovové parapety se vyrábějí zhruba ve 200 barevných odstínech, asi tak jako plastová okna; je tak možné vytvořit jediný ladicí celek - třeba oranžové okno s temněji oranžovým parapetem.

Parapet nám do místnosti může katapultovat horko

Stejně tak jako okenní tabulky, tak se v horkém letním dni rozpalují i parapety. Pokud jsou z materiálu dobře vedoucího teplo, silně se rozpálí a horký vzduch z nich stoupá ke sklu, které tak dále rozpaluje. Proto je ideální okna zakrýt z vnější strany, čímž se teplo z parapetů přestane odrážet do skla. A jsme zase u květin - když na oknech stojí truhlíky s vyššími nebo hustými převislými květinami, dělá to dobré mikroklima, zvlhčuje vzduch a chrání sklo před přehříváním.

Jak na čištění?

Parapety čistíme podle pokynů výrobce, většinou se doporučuje jen vlhký hadřík, případně saponátový roztok nebo přípravek speciálně doporučený, pokud jsou parapety opravdu hladké, je vhodné se vyhnout abrazivním přípravkům.

-ag-

Foto: www.thinkstock.cz