Izolační materiály se liší, každý je vhodný do jiných podmínek, na jiný typ domu. Proto izolaci musí vybírat vždy odborník a není na škodu, když to konzultujeme s několika (třeba i stavebními) firmami. Tepelnou izolaci si někdy spojujeme jen se zateplením, šetřením energie, ale hraje zásadní roli v ochraně stavby před vlhkostí a tím spojenými problémy: růstem plísní, hub, výskytem dřevokazného hmyzu. Je nutno rozlišovat dřevostavby-novostavby a často staleté dřevěné domky, v kterých se může vyskytovat vlhkost zejména od podlahy.

Co je pod podlahou

Vlhkost ohrožuje dřevěné stavby tak jako stavby jiné hlavně odspodu. Tady se postupuje u novostaveb klasicky: základová deska má předpisově širokými přesahy pásů hydroizolaci (typ podle množství radonu v podloží), na ni přijdou další vrstvy podlahy včetně betonu a polystyrenu na něm jako další vrstvy. Hydroizolace u historických staveb je obvykle náročná a postup se určuje podle stavu budovy.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Aby vlhkost neohrozila stěny

Panelové dřevostavby mají pod omítkou vrstvy tepelné izolace odpuzující vlhkost. Místo omítky bývá fasáda pokryta někdy dřevěným peřením; pod ním je opět dokonalá izolace a dřevěná fasáda je natřena příslušnými nátěry chránícími dřevo před vlhkostí. Stěny masivní dřevostavby bez omítky (roubenky, sruby) ohrožuje vlhkost v místě napojení trámů. Ty mohou nasedat přímo na sebe (jen s nízkou měkkou izolací), nebo mít spáry mezi sebou. Spáry jsou pak zaizolovány různě: u historických staveb se používá hliněná mazanina. Nové domy se izolují PUR pěnou, ovčí vlnou, konopím, minerální a skleněnou vlnou. Spáry se ještě vymazávají hliněnou nebo stěrkovou omazávkou.

Konopí

Konopí je dnes už vyzkoušené jako výborná izolace; akumuluje teplo a nevykazuje růst plísní. Odpuzuje vlhkost a je paroprospustné, neláká hlodavce ani hmyz. Konopí tvoří příjemné klima v interiéru, protože podobně jako dřevo umí regulovat vlhkost vzduchu. Na izolace podlah, střech i stěn se používají pásy z konopí nebo i konopná drť obalená mineralizovanou směsí.

Ovčí vlna

Také ovčí vlna má absorpční schopnosti, a reguluje tak vlhkost vzduchu. Je pružná a zdravotně nezávadná; nezatěžuje přírodní prostředí. Musí se upravit, aby odolala molům. Využívá se hlavně jako tepelná a protihluková izolace.