Americká garáž sousedící s řadovým domem je místo, kde se nejen parkuje, ale také tam bývá dílnička. A když ji půjčíte nápaditému teenagerovi, můžete čekat, že se vám tato investice vrátí. Následující příklady vás o tom přesvědčí.

Začalo to Fordem

Jak vlastně garáže vznikly? Souvisí to s otcem automobilu, Henry Fordem. Když roku 1896 vymyslel slavný vůz Quadracycle, přišel na tuto myšlenku v kůlně. Aby z ní mohl vozem vyjíždět, odstranil přední stěnu - a na světě byla první garáž v dějinách. Tento princip se ukázal být tak dokonalý, že funguje prakticky bez úprav i po dalších sto letech. A jako jedna z mála věcí není chráněn žádným Fordovým patentem…

Tady se narodil Hewlett-Packard

Spolužáci William R. Hewlett a David Packard začali své podnikání v garáži v kalifornském Palo Alto. Do začátku se jim podařilo sehnat kapitál v ceně 538 dolarů - většinu z toho spolkl nájem domu a garáže.

Z tohoto skromného základu se zrodila společnost Hewlett-Packard, která je dnes jedním z největších hráčů na poli spotřební elektroniky. Právě tato firma se stala otcem kalifornského zázraku, jenž udělal ze Silicon Valley jedno z nejbohatších míst světa.

Rodiště myšáka Mickeyho

Když se Walt Disney přistěhoval ze středozápadu do Hollywoodu, spustil kotvu u svého strýce Roberta. Nejprve se chtěl stát producentem, ale moc úspěchů v této branži nezaznamenal. Strýc na něj ale naléhal, aby to zkusil s vlastními filmy. Jediné místo, které k tomu šlo využít, byla garáž.

Tam si mladý Walt rozdělal na stativ kameru a právě tam vznikly první animáky. Na podzim roku 1923 je viděl jeden producent z New Yorku a myšák Mickey, který v nich vystupoval, ho okouzlil natolik, že dal Disneymu šanci. Animátor se hned po uzavření smlouvy přestěhoval za lepším bydlením, ale vždy říkal, že nebýt garáže, nikdy by nezbohatl. Ostatně tradovala se historka, že živou myš, která ho k postavičce Mickeyho inspirovala, spatřil právě ve strýcově garáži… Garáž je dnes součástí Disneyho muzea v Sydney.

Jabka z garáže

Steve Jobs byl génius už jako kluk. Co je z jeho života pravda a co jen legenda, se už dnes jen těžko odhaluje. Na myšlenku osobního počítače pro masy prý přišel ve věku pouhých 12 let. Jisté ale je, že svou společnost Apple založil v garáži.

Jobs se spojil se Stephenem Wozniakem, kterého znal z mládí, a roku 1976 založili v kalifornském Los Altos společnost, která je dnes bohatší než celé Švédsko. Laboratoř, továrna i vývojové centrum Apple tehdy byly v garáži Jobsových rodičů. V ní se také balily první počítače s jablkem v logu. Celkem tu vzniklo 50 počítačů!

Nejdrsnější motorky světa

Na sklonku roku 1901 dostal jednadvacetiletý William S. Harley skvostný nápad: co kdyby k bicyklu připevnil motor?! Na této myšlence pracoval dva roky společně se svým kamarádem z dětství, Arthurem Davidsonem.

Kde jinde by na tom mohli pracovat než v garáži, říkáte si asi. Omyl. Harleyovi garáž neměli. Měli však dřevěnou boudu, kde schovávali dřevěný žebřiňák - proto podle nás zaslouženě do seznamu géniů z garáže patří. Přesné místo, kde garáž stála, už je zapomenuté, ale podle pamětí muselo být někde v severní části Milwaukee.

Bárbíny z garáže

Harold “Matt” Matson a Elliot Handler založili společnost Mattel samozřejmě také z garáže. Vznikla v jižní Kalifornii roku 1945, původně jako společnost na výrobu rámečků na fotografie. Jenže obchod moc nešel – slovy dnešních manažerů „nika na trhu už byla obsazená.“ Protože nevěděli, co s rámečky, které nikdo nechtěl, dělat, zkusili z nich neúspěšní podnikatelé vyrábět domečky pro panenky. A světe div se, ono to fungovalo! Na domečcích vydělali tolik, že je o pár let později začali i „zalidňovat“ - a tak vznikla slavná panenka Barbie. Dnes je Mattel největší hračkářskou firmou světa…

Foto: jimwombles.com