Bylo nebylo, kousek za Prahu se přistěhovala jedna rodina a s ní spousta věcí, a tak vznikl nápad zorganizovat garážový výprodej po česku.

Ve světě, zejména ve Spojených státech a Austrálii, jsou garážové výprodeje běžnou součástí života lidí v domech a domcích, v Německu frčí víc bleší trhy, u nás si pod pojmem bleší trh představíme horu překupníků s ukradenými autorádii a telefony. Naštěstí i zde se blýská na lepší časy a pár bleších nadšenců již rozdíly pochopilo, a tak se můžeme třeba v Praze každou poslední sobotu v měsíci courat po pravém blešáku na Náměstí Míru (více na www.prazsketrhy.cz).

Garážový výprodej, nebo také prodej mezi vraty, je takovou variací na bleší trh, ale má několik specifik. Základem je, že prodejce neopouští, pokud nejde taky nakupovat, svou zahradu. Prostě na dvorek, nádvoří nebo zápraží vybalí věci, které už nechce nebo nepotřebuje, uvaří si kafíčko, upeče buchtu a pozve sousedy, aby se přišli podívat, zda by se jim něco z toho nehodilo, a ono obvykle hodí. Nákupuchtiví sousedé jsou pak vybaveni mapkou a objíždí, obcházejí nebo obíhají označené domy a loví. Průkopníkem v této socializační zábavě jsou Černošice. Projekt Garage Sale Černošice začal jako zábavný experiment, zda se lidé zapojí a vystrčí nos zpoza vysokých plotů, nebo zda nos budou naopak ohrnovat. Našly se oba druhy, ale těch, kteří pochopili, že se jedná především o zábavu, bylo víc, a tak se projekt zopakoval ještě v září a letos jsou v plánu opět dva termíny. Standardně se hlásí kolem dvaceti domů. Garage Sale v Černošicích si tak získává oblibu mezi stálými obyvateli, ale jezdí sem i lidé z okolních vesnic a měst. V září se účastnil i pan doktor Radim Uzel, který si liboval, že prodal téměř všechno.

První z letošních prodejů mezi vraty se konal v neděli 29.4.2012. Prodávaly a rozdávaly se dětské hračky, oblečení pro děti, nádobí, nevydařené dárky do domácnosti, cetky tretky, obrázky, kytičky ze zahrádek, ale třeba i vlastní tvorba váz a keramiky. U pánů šermířů z Alotria byly kromě lahodné kávy z mobilní kavárny k dostání unikátní relikvie nasbírané za dvacet let jejich šermířské a divadelní kariéry. Loni v září bylo k prodeji mimo jiné i dělo, ale to už je pryč! Ačkoliv se jedná převážně o lokální aktivitu, nic a nikdo nikomu nebrání, aby nasedl na vlak a přijel si do Černošic taky zalovit, když už nic jiného, je to krásná procházka po městečku ležícím na Berounce.