Již jsme zmínili důležitost zakončení podlahy lištami hned po pokládce podlahy – výběrem lišt spolu s podlahou si ušetříme pozdější starosti se sháněním správného odstínu či materiálu, současně předejdeme zanesení nečistot do dilatačních spár mezi zdmi a podlahou, a jak již bylo řečeno, lišty podlahu takzvaně vzhledově začistí. Dilatační spáry jsou v případě plovoucích podlahovin nezbytné, neboť podlaha díky svému volnému - „plovoucímu“ - položení neustále pracuje.

Ostrý a čistý řez

Než započneme s instalací lišt, odstraníme klínky mezi podlahou a zdí, které při pokládce sloužily k pevnému usazení podlahoviny. Pokud jsme zvolili lištu s vyfrézovaným vybráním pro vedení kabelů od televize, telefonu, počítačového připojení či domovního zvonku, a vedeme v ní kabely, uděláme v místech, kde je chceme vyvést ven, průřez odpovídající jejich velikosti. Jestliže máme velké množství kabelů, je lépe zakoupit speciální instalační lištu s větším vnitřním prostorem, do níž se kabely dobře vejdou, v opačném případě se může stát, že budou odtlačovat lištu od zdi a vznikne tam nežádoucí mezera. Při krácení lišt dbáme na ostré řezy, používáme proto vždy ostrou pilku, aby byly řezy čisté. Případné otřepení zbrousíme pomocí jemného pilníku. Šikmé řezy v rozích děláme pokosovou pilou, kde je možné přesně nastavit odpovídající úhel. Téhož dosáhneme s trochou pečlivosti také při použití pokosníku a ostré pilky. Pro některé typy lišt existují k začištění spojů dvou na sebe navazujících kusů speciální krytky.

Neviditelné uchycení

Lišty uchytáváme vždy pevně, aby držely na svém místě. Nikdy je nepřichytáváme k podlaze, neboť by se mohly časem uvolnit či vytrhnout, ale na stěnu. Způsob uchycení dodržujeme podle doporučení výrobce. Některé typy lišt jsou pro uchycení opatřeny plastovými úchytkami – ty se připevní ke zdi a lišty se na ně nacvaknou. Výhodou je čistý vzhled bez šroubů. Případnou drobnou spáru mezi zakončovací lištou a zdí začistíme akrylovým tmelem.

Tipy na konec:

  • Pro zakrytí širokých dilatačních spár se doporučuje tradiční „rustikální“ sokl
  • Čisté linie parketové soklové lišty dotvářejí dokonalý dojem prkenné podlahy
  • Pro vedení kabeláže lze s výhodou využít lišty se speciálními drážkami
  • Některé sokly lze natírat či upravovat výškově
  • Vysoké lišty jsou ideálním řešením pro renovace díky dané výšce podlahových profilů

Foto: www.thinkstock.cz