I při procesu plánování stavby budoucího rodinného domu hrají peníze pochopitelně hlavní roli. Každý zná stav svých vlastních prostředků, obvykle už také ví, na jak vysoký úvěr dosáhne, a nasčítaný obnos musí považovat za limitní. Ale bude to stačit? Ve stádiu úvah většinou není znám ani čistě orientační údaj o konečné ceně.

Pokusme se ho určit, pro regulaci našich záměrů jistě postačí hrubý odhad. Pokud víme, jaké místnosti v domě chceme mít, a máme představu o jejich velikosti, budeme umět rovněž nasčítat konečnou rozlohu podlahové plochy. Nezapomeňme ale na komunikační prostory a zvyšme konečné číslo o deset procent nezbytných na plochy konstrukcí.

Výslednou celkovou plochu vynásobme průměrnou výškou podlaží, opět včetně konstrukcí (stropů a podlah), tedy asi 3,1 m, a včetně případného suterénu a podkroví. Dostáváme obestavěný prostor v metrech krychlových.

ČTĚTE TAKÉ:

Současná obvyklá cena kubického metru stavby rodinného domu formou dodávky na klíč se stanovuje velmi obtížně, záleží na vybavenosti domu. Za standard se momentálně považuje asi 5000 Kč. Vynásobením této částky dosaženým počtem krychlových metrů obestavěného prostoru dostáváme konečnou cenu s tolerancí plus minus deset procent.

Ale to není všechno. Musíme ještě připočítat daň z přidané hodnoty, cenu prací předcházejících vlastní stavbě, cenu za projekt, ať už individuální, či typový, cenu za inženýrskou činnost, cenu za připojení inženýrských sítí, cenu za nezbytné úpravy související s osazením domu do terénu, cenu za chodníky a další zpevněné plochy, cenu za oplocení, cenu za... A jistá rezerva musí zůstat pro řešení případných nepředpokládaných komplikací. Pokud se nevyskytnou, jen dobře. Ušetřené peníze se nepochybně hodí při zařizování domu.

*Více se dozvíte ve speciálu časopisu Dům&Zahrada – Stavba domu krok za krokem. Ten je nyní na stáncích, nebo si jej můžete objednat přímo v redakci pomocí SMS.

Jak na to?

Na telefonní číslo 902 11 zašlete SMS ve tvaru:

DAZ SPEC JMENO PRIJMENI ULICE CP MESTO PSC

Obratem obdržíte zpoplatňující SMS v hodnotě 99 Kč - peníze budou odečteny z vaší SIM karty.

Speciál vám zašleme do dvou týdnů od obdržení vaší objednávky. Službu technicky zajišťuje ATS, infolinka 776 999 199, www.platmobilem.cz. *