Jeden z velkých problémů dneška představuje stále se zvyšující počet bezdrátových sítí, které začínají přetěžovat dostupné pásmo a kvalita a stabilita připojení klesá. Proto jsou stále praktické počítačové sítě využívající kabeláž, které hravě přenášejí velké objemy dat. Může se ale stát, že nechcete anebo nemůžete v objektu kabeláž rozvést. Potom se jako možnost nabízí přenos dat po rozvodu elektrické sítě.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Technologie Ethernet over Powerline (EoP) používá pro přenos dat klasický zásuvkový okruh. Využívá toho, že je možné namodulovat datový signál na rozvod elektrické sítě, a přenášet ho tak bez nutnosti samostatné počítačové sítě. Výhodou je snadné propojení místností bez nutnosti vrtání do zdi. Všechna digitální zařízení jsou stejně v blízkosti zásuvek, takže umístění je snadné.

Zapojení je jednoduché: Zakoupíte si sadu dvou zařízení, která vypadají jako malé trafo, zasunete je do elektrických zásuvek a zapojíte do nich klasické síťové kabely ethernet. Zařízení se mezi sebou propojí a fungují jako přemostění počítačové sítě (bridge). Nejpraktičtějším způsobem využití je zapojit EoP zařízení v oddělených místnostech a s jejich pomocí „překonat zeď bez vrtání“, pro rozvod dat v rámci místnosti je výhodnější jednoduše použít běžné kabely a více zařízení propojit přepínačem (switch). Zařízení prodávají obvykle po dvou, ale pokud jich potřebujete více, můžete si přikoupit další - dokud se zařízení navzájem „vidí“, můžou spolu komunikovat i ve větším počtu.

Více se dozvíte v srpnovém čísle časopisu Dům&Zahrada