ŽIVÝ PLOT

PRO: Živý plot představuje nejpřirozenější řešení, které můžete použít pro ohraničení svého pozemku a jeho okolí. Můžete pro něj vybrat typ rostlin dle vaší fantazie – dřeviny listnaté, jehličnaté, kombinaci několika typů rostlin včetně kvetoucích a popínavých. Výhodou živých plotů je snadné tvarování, estetický a přírodní vzhled, navíc vaši zahradu ochrání před hlukem, prašným provozem a částečně také před větrem.

PROTI: Aby se nejednalo jen o symbolické ohrazení majetku nebo předzahrádek, je potřeba nechat plotu dostatek času, aby zmohutněl, zhoustl a dosáhl optimální výšky. Na rozdíl od jiných variant vyžaduje častou a pravidelnou údržbu. Spodní partie je často potřeba podsadit zábranou proti vniknutí menších zvířat na pozemek. Kalkulovat je potřeba také s vhodným termínem výsadby.

DŘEVĚNÝ PLOT

PRO: Dřevo je jedním z nejoblíbenějších materiálů pro stavbu plotu, zejména z důvodů, že nabízí neomezené možnosti tvarování a povrchových úprav. Nejčastěji se u nás setkáte s plotem ze smrkového, borovicového nebo modřínového dřeva. Oblíbené jsou také exotické dřeviny, u kterých však budete muset sáhnout hlouběji do kapsy. Máte-li váš dům postavený v kombinaci se dřevem, je pro vás dřevěný plot ideální variantou. Velkou výhodou dřevěných plotů je rovněž jejich pořizovací cena.

PROTI: Dřevěný plot má oproti jiným variantám výrazně nižší životnost, která je ještě ovlivněna tím, jak o plot pečujete. Musíte počítat s tím, že budete čelit nejen povětrnostním podmínkám, ale také houbám, plísním nebo dřevokaznému hmyzu.

DRÁTĚNÝ PLOT

PRO: Drátěný plot je tou nejdostupnější a nejlevnější variantou plotu. Mezi jeho přednosti patří vysoká průhlednost a také rychlost stavby. V případě pozinkované nebo poplastované varianty nabízí slušnou antikorozní ochranu. Hodí se zejména pro stavbu zahradního plotu a cenově nenáročné ohraničení pozemku například při výstavbě. Výhodou drátěných plotů je jejich pestrá nabídka dle účelu – lesnické, okrasné atd. Při doplnění ostnatým drátem jsou také relativně bezpečné.

PROTI: Drátěný plot většinou není příliš vizuálně přitažlivý a také nezvyšuje estetickou hodnotu domu. V případě neošetřené varianty je nutná pravidelná údržba před zimní sezonou. Při použití vhodného nářadí drátěný plot rychle ztrácí svou ochrannou a bezpečnostní roli.

KOVANÝ PLOT

PRO: Kovaný plot je nadčasový, a zachovává si svou vznešenost v jakékoli době. Díky použitým materiálům, typické povrchové úpravě a variabilitě je vhodný jak ke starším, tak i moderním budovám. S jeho využitím dosáhnete nejen důstojného a vkusného ohraničení pozemku, ale také solidní ochrany před vniknutím – zejména pokud plot doplníte o kovové hroty a špice. Kvalitní kované ploty jsou v podstatě bezúdržbové. „Pouze kvalitní žárové zinkování, vhodná povrchová úprava a poctivá ruční výroba zajistí očekávanou odolnost proti vnějším podmínkám,“ upřesnil Miloš Němeček ze společnosti Lamark.

PROTI: Proti kovaným plotům hovoří o něco vyšší cena ve srovnání s nejlevnějšími variantami jiných typů oplocení a pro někoho i vyšší pohledová průhlednost.

PLASTOVÝ PLOT

PRO: Plastové ploty respektive plastové latě jsou poměrně levnou a prakticky bezúdržbovou náhradou dřevěných plotů. Vybírat lze ze dvou variant, levnější z recyklátu a dražší z PVC. V případě druhé varianty je k dispozici široká paleta barev. Lze také docílit poměrně zdařilé imitace dřeva.

PROTI: Někomu vadí již subjektivní pocit plastového oplocení. V případě plotu z recyklátu může na povrchu latí časem docházet k tvorbě skvrn, případně k drolení materiálu. U delších profilů plastových latí může docházet k nežádoucímu ohybu.

KAMENNÝ PLOT

PRO: Ocelové dílce sypané kamením jsou v současnosti velmi populární, a to z důvodů pevnosti a trvanlivosti. Přestože jsou mohutné a nepřehlédnutelné, díky použitému materiálu dobře pracují s okolím a zbytečně na sebe neupozorňují. Předností této varianty je také snadná příprava na stavbu a její realizace. Lze využít i staré základy předchozího plotu. Pro zvýšení estetiky plotu lze využít popínavých rostlin.

PROTI: Při nestandardně nízkých výškách plotu je potřeba pečlivá antikorozní úprava obnažených částí konstrukce. Při plném dosypu drátěných klecí je manipulace poněkud snížená a následně hrozí riziko deformací některých elementů.