Střešní krytiny jasně kopírují současný trend jednodušeji pojatých staveb s racionální čistou kompozicí. Koneckonců tak je to dáno i se střechou samotnou. Klasické sedlové nebo pultové střechy pomalu, ale jistě vytlačují komplikovaněji řešená zastřešení. Architektuře domů to jen prospívá a těžit z tohoto trendu budou i stavebníci - za prvé z hlediska energetické náročnosti: střecha je rovněž obálkou domu stejně jako stěny, a čím je její tvar jednodušší, tím menší je její plocha a menší jsou i tepelné ztráty… za druhé z hlediska provozu: za plně využitelný se považuje podkrovní prostor, kde výška podhledu dosahuje alespoň 2,3 m. Proč platit nevyužitelné kubíky obestavěného prostoru? A za třetí: z hlediska trvanlivosti. Tvarově komplikované střechy jsou daleko více náchylné na chybné provedení kritických konstrukčních detailů (nároží, úžlabí atd.), čímž stoupá riziko zatékání do konstrukce.

EFEKTIVITA

Co se samotné krytiny týče, prosazují se výrobky jednodušších tvarů, rozšiřuje se nabídka hladkých krytin bez středové vlny, nově nalezneme v nabídce například keramické tašky, které svým hladkým povrchem a kladením připomínají klasické šindele.

S efektivitou souvisí i rychlost pokládky, proto se těší oblibě hlavně velkoformátové tašky, kterých je obvykle potřeba na jeden metr čtvereční asi 5-12 kusů, například u plechových krytin je to ještě méně.

K TÉMATU O STŘEŠNÍCH KRYTINÁCH MŮŽETE NAJÍT NA NAŠEM WEBU SERIÁL O JEJÍCH TYPECH:

Na stejném principu, jako například u zdicích materiálů, funguje nabídka střešních krytin ve smyslu komplexních systémů. Samotné střešní dílce doplňuje řada modulově navazujících doplňkových tvarovek. Jde především o rohové nebo hřebenové dílce, prvky pro záchyt sněhu, prostupy (například pro odvětrávací potrubí vnitřní kanalizace rodinného domu nebo odvod spalin od turbokotlů), satelitní držáky, případně revizní lávky, dále nosný systém pro solární systémy, revizní otvory a řadu dalších. Součástí nabídky je i systém podstřešních konstrukcí, především hydroizolačních fólií, pásků lepidel a dalšího příslušenství, které zaručuje dokonalé fungování střešní krytiny, její těsnost atd. Usnadněný budete mít i výběr okapního systému, který bývá rovněž součástí nabídky dodavatelů střešních krytin.

ELEGANCE

Na křiklavé barvy zapomeňte, na střechy se vrací nadčasová elegance. K té patří spíše tlumenější tóny dobře korespondující s oblíbenou bílou barvou omítek či s patinovanými dřevěnými obklady. Hitem je bezpochyby šedá barva, odstíny hnědé (tmavší) a černá, ta nyní spíše v matnějším provedení. A také padají určitá tabu - na střechu se například dostává modrá, zelená nebo bordó barva. Nutno ovšem říci, že opět v tlumenějším provedení, takže výsledný architektonický dojem je velmi zajímavý. Více se prosazují i plechové krytiny z ušlechtilých materiálů, jako je například titanzinek nebo měď. Jim je ponechána přirozená barva, střechy jsou pak zajímavé svým lesklým až pololesklým povrchem, případně patinou. Na tu se obvykle nechce stavebníkům čekat, navíc je její vývoj v podstatě nepředvídatelný - aby byl vzhled střechy v průběhu let stále stejný, používají se takzvané předpatinované plechy, kdy je na povrchu střešní konstrukce patina vytvořena uměle již ve výrobě. Titanzinek přechází do matně šedých až černých tónů, měď do klasické stříbřité, respektive zelenkavé.

EKOLOGIE

Samozřejmě je dbáno na maximální šetrnost použitých střešních krytin k životnímu prostředí. Některé typy krytin jsou přímo recyklovatelné, přičemž platí, že výrobci se snaží využívat v co největší míře přírodní materiály, tzn. písky, vodu, jemný portlandský cement… Barviva jsou většinou rovněž na přírodní bázi, vodou ředitelná. Snižuje se rovněž teplota nutná pro vypálení krytiny, což pro zákazníka ve výsledku neznamená nic, nicméně v objemu výroby představuje tento „nepatrný“ aspekt významnou úsporu energií.

TENTO ČLÁNEK JE SOUČÁSTÍ HLAVNÍHO TÉMATU VĚNOVANÉHO STŘECHÁM V ČASOPISU DŮM&ZAHRADA Č. 4/13. OBJEDNAT SI JEJ MŮŽETE JAK V KLASICKÉ TIŠTĚNÉ PODOBĚ (VEŠKERÉ INFORMACE O PŘEDPLATNÉM NAJDETE ZDE), TAK V ELEKTRONICKÉ PODOBĚ PRO VAŠE POČÍTAČE, TABLETY ČI MOBILNÍ TELEFONY.