Garáže pod povrchem země mají svá specifika. První důležitá vlastnost je úhel vjezdu; často to bývá pěkně prudký sešup. Většinu roku auto sice svižně vyjede, ale v zimě nastane změna: pracně se drápe nahoru a může to být i nebezpečné. Nutností je absolutně nesmekavá dlažba a zdaleka nejlepší je, pokud je i vyhřívaná!

Dostat teplo pod kola

S namrzlým prudkým nájezdem do suterénní garáže nejsou žerty. A naopak - vyhřívaný vjezd je investice, která se vyplatí. Jeví se to jako nejbezpečnější a pohodlné řešení, přinášející komfort a celoroční sjízdnost. Kdo by se chtěl každé zimní ráno škrábat s ledem, navíc s nejistým výsledkem, že se nedostaneme z garáže. Nebo že když nám to ujede, může nás svah katapultovat zpět.

ČTĚTE TAKÉ:

Elektrické temperování zajistí kabelové topné systémy. Topné kabely s vysokou mechanickou odolností se instalují do betonové desky nebo písku pod finálním povrchem (venkovní betonová či zámková dlažba, asfalt). Topný systém se dá protáhnout také pod venkovní schodiště vedoucí do podzemní garáže i na přístupový chodník v zahradě.

Topení se řídí dálkově; součástí je termostat a vlhkostní čidlo, které určují okamžik započetí temperování.

Izolace nemusí vydržet

Dalším oříškem je zabezpečení proti vnikání vlhka a průsakům vody do podzemí. U nové garáže je vše ošetřeno v rámci projektu. Problémy mohou nastat u starších garáží stavěných svépomocí nebo ve společných podzemních garážích. Tady nezbývá než se (pokud možno všichni jednotně) pustit co nejdříve do diagnostiky potíží a nápravy stavu, protože vlhké zdivo začne degenerovat a opravy se rychle prodražují.

Podlahy v různých typech garáží

Garáž pod domem je vlastně její suterén, často sousedí se sklepem. Správná izolace stěn a podlahy je proto součástí projektu celé budovy. Garáž v suterénu domu se temperuje v rámci topného systému domu, a podlaha tak vysychá, přebytečná vlhkost případně stéká do kanalizační mřížky. Podlaha suterénní garáže venkovní (zahradní) mívá vyspádovanou podlahu na stranách s odvodovými kanálky, kterými je přebytečná voda odváděna ven. Například jednoduše pod vraty, anebo složitěji - kanálky ústí uvnitř do mřížky v podlaze a venku je vše řešeno vsakem nebo odvodem do kanalizace.

TIP

Kdo má nepodsklepený dům, k tomu zahradu a nechce viditelnou garáž, zvolí na pozemku samostatnou garáž podzemní. Ušetří tím místo: na střeše garáže může růst různá vegetace s mělkými kořeny, mohou se tam zřídit záhony.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com