Lícové cihly tažené mají díky zhutnění suroviny v lisu nasákavost do 14 % a pevnost v tlaku okolo 25 MPa. Oproti tomu ražené lícové cihly mají nasákavost až 20 %, a to díky relativně nízkým tlakům, jimiž jsou do forem lisovány - pevnost v tlaku se pohybuje kolem 12 MPa, jsou však velmi odolné proti mrazu.

ČTĚTE TAKÉ: Lícovky, nebo klinkerky (I.): Užití a výroba

Lepší parametry mají cihly klinker, česky zvané zvonivky, neboť při poklepu zvoní (na titulní fotce je nejvýznamnější stavba z těchto cihel v Praze – kanalizační síť, zde konkrétně čistírna odpadních vod v Praze-Bubenči, dnes Ekotechnické muzeum). Vyrábí se ve dvou variantách - jako dlažební a lícové. Jako lícové cihly je lze použít pro stavbu neomítnutého zdiva, a to jak v exteriéru, tak v interiéru. Klasické zvonivky mají nasákavost do 7 % a pevnost v tlaku minimálně 35 MPa, vyrábí se tažením buď plné, nebo děrované. Jejich podskupinou je tzv. keramický klinker, vyráběný ze speciálních druhů hlín. Nasákavost tohoto typu je nejvýše 1,5 % a pevnost v tlaku také excelentní – až 75 MPa.

Lícové cihly lze použít při stavbě různých typů zdiva, nejvyššího zhodnocení však dosáhneme, jestliže je využijeme v takzvaném vícevrstevném zdivu. Jeho složení může být různé, lícovky se používají buď v dvouvrstvém zdivu v kombinaci s cihelnými bloky, oddělenými vzduchovou mezerou, častěji však ve skladbě nosná konstrukce – tepelná izolace – odvětrávaná mezera a plášť z lícového zdiva. Vzduchová mezera má odvětrávací i termoregulační funkci.

Kromě lícových cihel na trhu existují i tzv. obkladové pásky. Vyrábí se řezáním lícovek, ponechávají si tedy jejich skvělý vzhled i trvanlivost, jejich aplikace je však snazší než stavba zdiva z lícových cihel. Stačí je pouze lepit, a protože nemají nosnou funkci, není nutné při jejich použití rozšiřovat základy. Lze je použít i ve spojení s kontaktním zateplovacím systémem jako nízkoúdržbovou fasádu.