Myšlenka je jednoduchá – když může v trubkách pod podlahou proudit teplá voda, proč by tady nemohla v létě v horku proudit studená? Jenže studené nohy v létě si říkají akorát tak o chřipku. Chladný vzduch se drží u země, takže je zapotřebí mít trubky na chlazení ve stropě, aby studený vzduch klesal a při této cestě přebíral teplo. Princip je tedy jednoduchý, podívejme se na realizaci.

Předpoklady pro chlazení

Chladit nejde s vysokým tepelným spádem. To by se začaly stropy rosit. Musí se tak pamatovat na to, že teplota chladicího média nesmí být příliš nízká, a naopak se vlhkost vzduchu v bytě či domě nesmí pohybovat na vysokých hodnotách. Proto je třeba špatné stropní chlazení v kuchyních, kde relativní i absolutní vlhkost dosahuje vysokých hodnot. Samozřejmě je nejvýhodnější instalovat se stropním chlazením i snímač rosného bodu.

Pro tepelnou pohodu mezi 24 a 26 °C stačí chladicí voda o 16 °C, která ochladí strop po celé ploše na 18 a 19 °C. To znamená, že pro tento systém nemusí být chladivo v trubkách nijak ochlazováno, pokud by se jednalo třeba o odebírání vody ze studny. Zde stálá teplota na požadované úrovni zaručí, že systém bude fungovat s minimálními náklady, které půjdou vlastně jen na vrub čerpadla. Při kombinaci se solárním panelem na střeše pak náklady budou nulové.

**Výhody stropního chlazení**

Chladí se rovnoměrně celá plocha stropu

V chlazené místnosti nepociťujeme proudění vzduchu

Řešení vhodné pro alergiky - nevíří se prach ani roztoči

Nevysušuje vzduch v místnosti

Nevýhody stropního chlazení

Vysoké náklady na pořízení

Nutné zahrnout ho již do projektu

Použít se dá také tepelné čerpadlo nebo zemní vertikální vrty. „V případě využití tepelného čerpadla napojeného na zemní vrty je výhodné využít na chlazení stropů pasivní chlazení ze země, neboť tepelné čerpadlo není v chodu, a chlazení interiéru je tak získáváno levně. Jedná se o multifunkční řešení, jelikož se tepelné čerpadlo v zimě využívá na vytápění domu,“ říká ing. Pavel Vlach, produktový manažer Wolf Česká republika.

Na sucho, či mokrou cestou?

Stejně jako u podlahového vytápění je i toto chlazení možné najít na trhu ve variantě mokré, tedy zastavitelné mokrou cestou do stropu pod omítku. Také zde najdete suché verze, které se skryjí za podhledy nebo dokonce mají vlastní instalační pohledové panely.

Myslet na stropní chlazení je tedy vhodné už při projektování stavby. Suchá cesta je pak výhodnější při rekonstrukcích, kdy se dá použít prakticky kdekoli, kde je dostatečná výška stropu.

Chladíme i vytápíme

Napojení na tepelné čerpadlo může jednoduše vytvořit z chlazení vytápění. Stropní vytápění ale není zrovna ideální, stejně jako podlahové chlazení. Proto se stropního chlazení/vytápění používá jen jako doplňkového k jinému celoplošnému vytápění. Systém ale není nijak složitý. Vezměme si například systém s instalací podlahových i stropních rozvodů. Jednoduchou regulací toku můžeme preferovat letní a zimní provoz, kdy kohouty ovládáme směr toku média. V případě velmi tuhých zim pak můžeme otevřít i stropní vytápění a tepelná pohoda se v místnosti výrazně zvýší. Regulace tohoto typu každá firma, která se stropním chlazením zabývá, jistě jednoduše navrhne.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com