Nejjednodušším systémem je klasická žumpa, tedy místo, kde budete skladovat odpadní vody a po zaplnění je necháte odvézt do čističky odpadních vod. O něco sofistikovanější jsou septiky. Ty vlastně už částečně vodu vyčistí a zbylá vyčištěná voda se může za určitých podmínek nechat vsakovat do země nebo ji lze využívat na zalévání. Třetí možností je čistička odpadních vod. Dnes se podíváme na jednotlivé druhy, v dalších dílech si je rozebereme podrobně.

Žumpy

Nejjednodušší zařízení, které jímá odpadní vodu (proto má také označení jímka), kterou následně musí vysát fekální vůz (cena za odvoz bývá cca 1000 Kč) a odvézt do čističky odpadních vod. Žumpy tak musí být vodotěsné a bez odtoku. Jsou z betonu či plastu.

Výhodou je to, že na většinu žump nemusí být stavební povolení, pokud ji stavíte dodatečně (do 50 m³ a do hloubky 3 m). Nevýhodou je nutné časté vyvážení a také, že na vás může přijít kontrola. Měli byste si tedy nechávat účty za odvoz pro případnou kontrolu.

Na první pohled se jedná o nejjednodušší verzi odpadů (cena plastových jímek začíná někde na 8000 korunách, ale bez samotné zástavby) a s nejmenším papírováním. Přesto je třeba počítat s tím, že odvoz fekálií se může následně výrazně prodražit. Čtyřčlenná rodina v klasickém domě s centrálním ohřevem vody, sprchou, pračkou apod. by při každodenním užívání potřebovala jímku o cca 18 m³, když by ale byla jímka vyvezená každý měsíc. Náklady na odvoz tak ročně vyjdou na dalších 12 000 Kč.

Septiky

Jedná se vlastně o jímky, které však svou konstrukcí přečišťují odpadní vody. Většinou jde o tříkomorový systém, kde v první jímce se usazují kaly na dně a nahoře zůstává mastná část odpadu, v další části se opět odkaluje jemnější část odpadu a třetí část je již přečištěná voda. Septik nevyužívá žádné provzdušnění, jde tedy o bezúdržbovou čistírnu, která má účinnost organického čištění cca 60 %. Pro vypouštění odpadní vody do země se tak doporučuje další stupeň čištění, a to zemní filtrace, kde přes filtrační písek či kořenovou čističku se dostane do země voda přečištěná z cca 92 %. Bohužel ne vždy je to dostatečné, protože zákon například upravuje množství vypouštěných fosfátů, což septik s filtrační čističkou neřeší.

Ceny septiků jsou nižší než u jímek. Opět je možné řešit vše betonovou nebo plastovou verzí. Cena septiku pro klasický dům i s filtrační čističkou pak přijde asi na 100 000 korun. Dále je nutné počítat s odvozem kalu ze septiku (v mnohem delším intervalu než u jímek) a s výměnou filtračního písku. Ten vydrží přibližně 10 let, ale cena na jeden zásyp je cca 25 000 korun.

Nevýhodou je, že vsakování do půdy je z byrokratického hlediska neuvěřitelně složitý počin. Budete potřebovat hydrogeologický posudek, vodoprávní úřad bude vyžadovat projektovou dokumentaci obsahující technickou specifikaci a následně vám může, ale nemusí vydat povolení. Může vám uložit i nutné dokládání vzorků z výstupu.

Čističky odpadních vod

Domácí čističky odpadních vod pracují na několika principech. Ten nejčastější je s provzdušňováním (aerobní) a biologickým odbouráváním nečistot. ČOV pracují s účinností cca 96 %. Nevýhodou je, že provzdušnění ČOV znamená nutnost instalace elektrodmychadla, jehož provoz také něco stojí. Také nosiče biomasy, tedy čisticí element v čističce, něco stojí.

Vstupní náklad na ČOV jsou nejmenší. Jde o prostorově nejméně náročnou technologii s vysokou účinností.

Na stavbu budete potřebovat stavební povolení i povolení od vodoprávního úřadu. Nevýhodou je, že ČOV je výrazně závislá na správné funkci bakterií. ČOV tak musí fungovat pravidelně, aby nedocházelo k degeneraci bakteriálního čisticího roztoku. Také použití některých domácích chemií na bázi chloru (například vypuštění Sava do odpadu) znamená zabití všech čisticích kultur v čističce a tedy její znefunkčnění. Mnohé stavební úřady tak po smutných zkušenostech odmítají stavební povolení vydávat a raději dávají přednost septikům.

Některé důležité poznatky

  • U plastových jímek, septiků i čističek dbejte na to, aby výrobce deklaroval únosnost výrobku statickým výpočtem i zkouškou. Mnoho lidí se spálilo tím, že si pořídili septik, který spodní vody vytlačily, nebo se zbortil vahou zeminy.
  • Nechte si předložit doklady o účinnosti filtrace a její záruce. Tyto doklady můžete pak používat při dohadování s úřady o vhodnosti vašeho řešení.
  • Povolení se na tyto systémy vydává zpravidla na 10 let. Následně se prodlužuje po podání žádosti a přezkoumání technologie. Omezení stavebního povolení je z důvodů právě kontroly a možnosti případného zasíťování obce kanalizací.
  • Vypouštění vod ze septiků a ČOV do spodních vod je problematické jak z hydrogeologického, tak ekologického hlediska. Můžete narazit například na špatné podloží, které nedává prostor pro vsak.
  • Do septiků a ČOV nesmí být svedeny vody z okapů, drenáží apod.
  • Umístění ČOV, jímek a septiků má velmi přísná pravidla. Najít vhodné umístění na pozemku může být velmi složité.

Jak pracuje čistička odpadních vod:

Zdroj: ASIO