Automat z Moravy

Značku Dakon nemusíme českým chatařům, chalupářům, ale i majitelům rodinných domů představovat. Jde o tradiční domácí značku, jejíž výrobky dodávají teplo mnoha domům u nás. Nový výrobek FB2 Automat pozvedá českou techniku na novou úroveň. Moderní litinový kotel FB2 je zde totiž doplněn automatickým zásobníkem se šnekovým podavačem na hnědě a černé uhlí (až do velikosti ořech 2) a na dřevní peletky.

Litinový podavač zaručuje vysokou životnost a velký zásobník na 285 nebo 385 litrů v závislosti na výkonu kotle pak umožňuje 30 hodin provozu kotle na nejvyšší výkon. Ten je standardní jako u FB2 bez podavače – 25 nebo 32 kW.

Výhodou kotle je automatická regulace, kompletní konstrukce z kvalitní litiny nebo i možnost napojení kotle na automatickou regulaci, kterou můžete ovládat i mobilem. Kotel splňuje emisní limity třídy 3, takže je možné jej provozovat i po roce 2022. Další výhodou je možnost napojení na samotížný i nucený oběh, a to i se sekundární instalací zdroje tepla, jako jsou solární panely nebo tepelná čerpadla. Cena kotle je 59 900 Kč, resp. 67 400 Kč bez DPH.

Tepelné čerpadlo pro starší domy

Máte starší dům a chcete snížit náklady na vytápění? Pak byste mohli využít i tepelné čerpadlo. Jenže ne všechna čerpadla jsou pro to vhodná, protože mají nízký výkon, zatímco staré domy mají větší ztráty. Proto nové čerpadlo typu vzduch/voda Acond Praktik je nabízeno ve větších výkonech, a to 12, 14 a 16 kW. Instalací je možné snížit náklady na vytápění až o 75 %. Velkým problémem u takových instalací je ovšem cena. Tepelná čerpadla nejsou nejlevnější a i jejich instalace jsou dost drahé. Acond tak snížil cenu o 50 000 Kč a i s instalací vyjde Acond Praktik na 139 000 Kč. Délka záruky je až 5 let na tepelné čerpadlo a až 10 let na kompresor.

Komín za jediný den

Instalace krbu, kamen nebo kotle vyžaduje komín. Stavba komína je ovšem velmi náročná práce a je s ní třeba počítat už při hrubé stavbě. Tedy pokud nepořídíte nějaký systém komína, který lze instalovat dodatečně. Třeba Schiedel Kerastar, který lze postavit během jediného dne. Protože je komín velmi lehký, nepotřebuje základ a je možné ho ukotvit přímo na zeď. Může stát z vnější strany na fasádě, a není přitom nijak závislý na vnitřní dispozici objektu. Bez problémů ho lze instalovat i na dřevostavby či chaty. Stačí udržet odstup od stěny 5 cm. V kombinaci s přírodním dřevem může v exteriéru i interiéru vytvořit zajímavý designový prvek. V případě výstavby certifikovanou firmou je na celý systém poskytována záruka 30 let. Systém Schiedel Kerastar se vyrábí v průměrech 140, 160, 180, 200 a 250 mm. Při průměru 16 cm v základní sestavě a 7 m výšky se jeho cena pohybuje od 39 500 Kč vč. DPH. Průměr a výška komína závisí na typu spotřebiče a umístění komína v dispozici objektu.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com