Dřevo obecně je nutné chránit především před vlhkostí, napadením škůdci, účinky UV záření a před povětrnostními vlivy, které působí negativně samy o sobě a zároveň zesilují destruktivní účinky vlhkosti a připravují podmínky pro napadení škůdci. Určité ochrany lze dosáhnout konstrukčními úpravami, jimiž můžeme zajistit stékání vody z konstrukce a její neustálé provětrávání a podobně, dalším způsobem je impregnace speciálními prostředky - ta se provádí nátěrem, namáčením do impregnační lázně, případně vakuo-tlakovým způsobem - ten je nejnáročnější a nejdražší, ale také nejúčinnější.

ČTĚTE TAKÉ:

Dalším krokem je ochrana nátěrovými hmotami - laky, krycími barvami a lazurami. Laky jsou obvykle bezbarvé a průhledné, řadíme sem fermeže a základní olejové laky, které způsobí určité ztmavnutí dřeva, a dále vodou ředitelné, syntetické a dvousložkové laky, s nimiž se snáze pracuje a které rychleji vytvrzují. Krycí nátěry - barvy a emaily v nejrůznějších barevných odstínech používáme pro běžné nátěry, starší nevzhledné povrchy a v případě opravy dřeva tmelem. Jako první nanášíme základní nátěr, po jeho zaschnutí a lehkém přebroušení pak jeden nebo dva nátěry vrchní.

Velmi efektním prostředkem jsou lazurovací laky, pro exteriérovou aplikaci lze využít speciální lazury s impregnačními ochrannými složkami proti povětrnostním vlivům, vlhkosti, houbám, plísním i škůdcům.

Pro venkovní základní nátěry jsou doporučovány lazurovací laky na bázi organických rozpouštědel, syntetických pryskyřic a olejů, a to především pro lepší hloubkovou ochranu. Další vrstvy nátěrů mají kromě ochranné funkce proti povětrnostním vlivům a slunečnímu záření také dekorativní účel. Staré lazurovací laky stačí lehce přebrousit a přetřít novou vrstvou.

Při použití dřeva v exteriéru bychom měli zvláštní pozornost věnovat ochraně proti extrémnímu působení slunce, a to nejen UV záření, škodlivé je také přehřívání konstrukce v letních měsících, a naopak vliv teplot pod bodem mrazu v zimě. Prvotní ochranou proti slunci může být správně vybraný barevný odstín (tmavé barvy sluneční záření pohlcují, světlé odrážejí). Existují však i speciální nátěry proti slunečním paprskům s obsahem pevných částic minerálů či kovů, které záření odráží. Mezi nejmodernější technologie patří prostředek WAProtect firmy Nanobala, s. r. o. Jedná se o hydrofobní a olejofobní impregnaci na bázi nanotechnologie, která omezuje černání dřeva následkem působení UV záření. Pracuje na principu tzv. lotosového efektu - účinná látka vytvoří na povrchu pórů a kapilár transparentní ultratenkou ochrannou nanovrstvu, zachovává však difuzní vlastnosti pórů.

Foto: Nanobala, s. r. o., HK-Dřestav, s. r. o., Stavcom, spol. s r. o.