Nejvhodnějším podkladem pro terasu z přírodního kamene či betonových desek je betonový základ, neboť je pevný, rovný a stabilní. Kamennou dlažbu či betonové desky pak můžeme pokládat několika způsoby - do malty, kamenné drtě nebo na rektifikační terče.

Způsoby pokládky

Zřejmě nejčastěji je využívána pokládka na maltové kopečky v rozích a uprostřed dlažebních desek, případně přímo do maltového lože (v tomto případě by malta měla být ve vrstvě alespoň 3 cm). Spáry mezi deskami ponecháme cca 3 mm, betonové desky sklepeme gumovou paličkou na správnou výšku a srovnáme podle vodováhy.

ČTĚTE TAKÉ:

Stále oblíbenější je pokládka do vrstvy kamenné drtě, kterou naneseme na betonový základ ve výšce asi 5 cm, vyspádujeme do 2 % a zhutníme. Na vrstvu drtě položíme desky, rovnoměrnost spár zajistíme spárovacími křížky, které můžeme ponechat na místě. Spáry nevyplňujeme. Takto můžeme pokládat opět dlažbu z přírodního kamene i betonu.

Moderní pomůckou, která usnadní práci, jsou takzvané rektifikační terče z umělé hmoty, do nichž se pokládají dlažební desky. V terčích jsou desky fixovány v rozích, terčíky jsou také výškově stavitelné, desky lze proto snadno vzájemně vyrovnat. V tomto systému lze dlaždice vázat stejně, jako v jiných případech - do římské vazby, polovazby, do řady a podobně.

Tip:

Zajímavý pochůzný povrch terasy nabízí i takzvaný click systém. Jednotlivé dlaždice jsou opatřeny zámky, díky nimž je lze vzájemně spojovat. Dlaždice jsou vyrobeny ze dřeva či syntetických materiálů, pokládka je velmi rychlá a jednoduchá, celou podlahu je možné také stejně rychle demontovat. Hodí se tedy nejen pro stálou instalaci, ale i pro sezonní využití.

Příště: Terasa V. - Terasa s keramickou dlažbou

Titulní foto: Thinkstockphotos.com