Pro použití v exteriéru volíme dlažbu vlastnostmi co nejvhodnější - pro venkovní oblast je doporučena dlažba odolná vůči povrchovému opotřebení a s protiskluzovou úpravou, z hlediska kvality a trvanlivosti je pak důležité vybrat také produkt mrazuvzdorný, který odolá působení mrazu, vody a horka. Výhodou tohoto materiálu je nejen zmíněná pestrost barev či vzorů, dlažba může imitovat i jiné materiály - dřevo, textilie, kámen a podobně, což dále rozšiřuje možnosti jejího použití.

ČTĚTE TAKÉ:

Jaké množství koupit?

Jestliže pro pochůznou vrstvu terasy zvolíme keramickou dlažbu, je vhodné dodržet hned na počátku několik zásad. Vyplatí se dobře spočítat výměru plochy, na niž budeme dlažbu pokládat, a na základě toho nakoupit potřebné množství dlaždic z jedné šarže. Šarže neboli dávka je jednorázové množství vyrobené dlažby, jednotlivé dávky se od sebe mohou vzájemně lišit barvou i rozměrem. Pozdější dokoupení potřebného materiálu nemusí být kvůli zmíněným odlišnostem již možné. Při nákupu tedy pečlivě kontrolujeme označení šarže, při samotné pokládce pak i přesto vybíráme dlaždice z různých kartonů, aby byl výsledný odstín podlahy co nejjednotnější.

Dlažbu je možné pokládat pravoúhle nebo diagonálně, při výpočtu plochy je nutné myslet také na prořez - při pravoúhlé pokládce připočítáváme 5 %, u diagonální pokládky pak zhruba 10 %, u obou způsobů pak připočítáváme ještě 5 % na rezervní materiál.

Pokládka ovlivní výsledek

Keramickou dlažbu pokládáme na betonový povrch, vyspárovaný pro odvod vody směrem od domu ve sklonu 2 %. Při samotné pokládce zkontrolujeme betonovou plochu, vyplníme různé možné díry v podlaze a odškrabáním zapravíme nerovnosti. Jestliže jsou nerovnosti větší nebo není plocha dostatečně vyspádovaná, upravíme vše betonovým potěrem. Při venkovním použití je vhodné izolovat dlažbu od podkladu, izolace chrání dlažbu před zvýšeným namáháním a prodlužuje její životnost. Jako izolaci můžeme použít separační rohož.

Následně odstraníme nečistoty a prach a můžeme přistoupit k pokládce. Na izolovaný podklad i na jednotlivé dlaždice nanášíme zubovou stěrkou speciální lepidlo, dlaždice přitiskneme k podkladu a každou desku ještě upevníme lehkým poklepem gumovou paličkou. První řadu dlaždic rovnáme podle provázku. Rovnoměrné spáry zajistíme pomocí spárovacích křížků.

Pak necháme dlažbu zaschnout a po jednom až dvou dnech ji vyspárujeme spárovací maltou, vhodnou do exteriéru, kterou nanášíme na dlažbu a zapravujeme ji do spár houbičkou nebo měkkým hladítkem. Přebytečnou spárovací hmotu setřeme, po mírném zaschnutí (když povrch zmatní) přetřeme dlažbu vlhkým hadříkem nebo houbičkou. Když spárovací hmota dobře vytvrdne, přeleštíme vydlážděný povrch suchým měkkým hadříkem. Rohové a styčné spáry vyplníme silikonem.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com