Jedná se o jednopodlažní domy obvykle čtvercového nebo obdélníkového půdorysu, velmi oblíbená je ale i půdorysná „stopa“ ve tvaru písmene „L“, případně „U“, která vytváří příjemné krytí terasy a poskytuje kýžené soukromí obyvatelům. V posledních letech roste nejen v České republice obliba těchto staveb, a to pro řadu výhod, které stavebníkům přinášejí.

Dejte sbohem schodům!

Ta hlavní je jasná: Žádné obtížné zdolávání schodiště. Především pro seniory nebo tělesně hendikepované obyvatele domu je bydlení v přízemním domě vlastně nutnou podmínkou, ale nejen pro ně. Přínosem je i pro obyvatele domu třeba jen s dočasně sníženou mobilitou způsobenou banálním výronem v kotníku, se kterým se vrátí ze zimní dovolené. Také nastávající maminky ocení absenci schodiště. Po narození dítěte se zase nemusejí obávat, že jejich ratolest spadne ze schodů a způsobí si úraz. A koneckonců: Komu by se chtělo několikrát denně z patra do patra, pohyb po schodech prostě není žádný med ani pro osoby bez fyzických omezení…

Lehkost bytí

Dalším bonusem je, že v případě bungalovu nemusíte řešit strop, což se pozitivně projeví na celkových nákladech stavby – postačí jen lehký podhled. Plusem do rozpočtu je také lehká a obvykle nízká konstrukce střechy s menší spotřebou dřeva i střešní krytiny (využívají se obvykle lepené nebo sbíjené vazníky místo klasické vázané krovové soustavy). Přitom výběr typu střechy v podstatě není omezen. Prostor pod střechou lze využít jako skladovací místo k ukládání věcí, které jsou sezonní nebo méně často používané.

S přírodou v kontaktu

Bungalovy dokonale naplňují požadavek na maximální propojení obytných místností s vnějšími plochami, jako jsou terasy kolem domu, které volně přecházejí v zahradu. Většina populace je v dnešní hektické době vystavena vysokému pracovnímu nasazení a stresu a potřebuje, aby jejich dům byl oázou klidu, pohodlí, místem pro odpočinek a relaxaci ve spojení s přírodou. Velká prosklená okna, která jsou často v bungalovech použitá, dodávají domu vzdušnost a světlost a ještě více umocňují spojení obytného prostoru se zahradou.

  • Text: Klára Herčíková
  • Titulní foto G-Servis

CELÝ ČLÁNEK NAJDETE V ČASOPISU DŮM&ZAHRADA 11/14. Objednat lze samostatné číslo nebo získat předplatné, a to přes e-mail: predplatne@astrosat.cz, online na Předplatné časopisů nebo telefonicky: 840 336 459