Frakce je vlastně hrubost kamenného drtiva. Drtivo je důležitý pojem, protože můžete ještě koupit kulaté kameny – kačírek – který se ovšem pro podkládku nehodí, protože se do sebe kulaté kamínky při hutnění nezaseknou.

Frakce se udává v milimetrech průměru kamenného drtiva, a to většinou v rozmezí, mezi jakými se tyto rozměry pohybují. Například 16/32 je drtivo s rozměry mezi 16 až 32 milimetry.

Pokud frakce začíná nulou (například 0/16), tak to znamená, že drť není praná, a je v ní tedy i drobný písek. Tyto frakce jsou nevhodné jako drenážní vrstvy (tedy třeba právě pod chodníčky) u méně propustného podloží, protože po zhutnění se písek setřese do spodní části. Podkladní vrstva tak má nosnou funkci, ale nikoli drenážní.

Skládání vrstev

Čím vyšší zátěž půjde na zhutnělý štěrkový podklad, tím větší potřebujete frakci. Pro pojízdné cesty autem je třeba pokládat a zhutňovat frakce přibližně 32/63. Na takto velkou drť, byť zhutnělou, nelze však pokládat dlažbu. Je tedy třeba vrstvit různé frakce. Je třeba myslet na to, že frakce se nesmí spojovat. Takže je třeba na sebe spojovat číselně následné frakce – například na 16/32 položit 8/16. Kdybyste položili menší frakci, propadala by frakcí větší, a vy byste měli vysokou spotřebu materiálu.

Kolik to váží?

Velkým problémem pro mnoho lidí je odhad toho, kolik bude vážit potřebná drť. Horniny, ze kterých se drtě vyrábí, mají hmotnost přibližně 2,4 tuny na jeden kubík. Jenže drcením se zvyšuje množství mezer mezi kamínky. Čím větší frakce, tím větší mezery a tedy i tím nižší hmotnost na kubík. Zatímco tedy velké frakce mohou vážit kolem 1,2 tuny na kubík, menší frakce už třeba 1,4 tuny. A navíc je tu ještě otázka setřásání, kdy se objemová hmotnost zvyšuje až o 20 %.

Takže je třeba si vypočítat, kolik budete objemově potřebovat drtě. Do výpočtu ale zahrňte navíc i procento zhutnění (přibližně 15 %) a také malý kousek navíc pro strýčka příhodu. Ten by měl být kolem deseti procent, a který snadno rozsypete třeba kolem obrubníků z vnější strany, kde pod hlínou zlepší odvod vody od betonu a znesnadní růst hlubokokořenných plevelů.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com