Co všechno dokáže fasádu zašpinit?

Hodně záleží na umístění domu. Obvykle bývají problémy především s fasádou orientovanou na sever nebo severozápad. Mikroorganismům se daří i na povrchu, který je často ve stínu, v blízkosti vodních ploch (kvůli vysoké vlhkosti) či vegetace. Na vině jsou v takových případech příroda a počasí a tyto faktory nemáte šanci ovlivnit.

Také majitelé domů postavených blízko rušných silnicí mají docela smůlu. V létě se ze silnice práší, v zimě zpod kol aut odlétává sůl a špinavý sníh, na jaře a na podzim bláto. Pak mohou problémy způsobovat také zvířata. Třeba kočky velmi rády obtiskují své tlapky na hezkou čistou fasádu.

Výsledkem jsou ušmudlané barvy a fasády porostlé mechem a nehezkými mikroorganismy. Odstraňují se velmi špatně, daleko lepší je předcházet jim. S využitím moderních technologií to je docela snadné.

Klíčem k čisté fasádě je správná barva

Jestliže se chcete zbavit špíny, každotýdenní umývání fasády rozhodně není dobré řešení. Existují samočisticí fasádní barvy, které tuhle nepříjemnou povinnost odbydou za vás. Špínu z nich smývá déšť, případně si vystačíte s proudem vody pod vysokým tlakem (riziko poškození nehrozí). A nejlepší je, že se dají využít prakticky kdekoliv – na minerální, akrylátové, sanační, silikátové omítky, cihlové zdivo, přírodní kámen i kabřinec.

Jak samočisticí fasádní barvy fungují?

Samočisticí povrchy jsou výsledkem dlouhých výzkumů nanotechnologií. O nanovychytávkách se v poslední době mluví docela hodně, ale tušíte, co to vůbec je?

Předpona nano označuje miliardtinu metru (10-9), tedy něco úplně nepředstavitelně malinkého. Pro představu se uvádí porovnání, že nanometr k milimetru je jako fotbalový míč k zeměkouli. Vědci se na úrovni těchto malinkých jednotek naučili pracovat s jednotlivými atomy, a díky tomu vytváří látky s netradičními vlastnostmi – například čisticími schopnostmi.

Inspirací samočisticímu procesu byla sama příroda. Znáte lotos? Podobá se českému leknínu a daří se mu především ve stojatých vodách. Ne náhodou je považován za symbol čistoty. On totiž, přestože v podstatě vyrůstá z bahna, zůstává stále krásně čistý. A proces, jakým dochází k jeho čištění, je dnes známý jako „efekt lotosového květu“.

Povrch lotosu je pokrytý malinkými hrbolky. Jsou tak nepředstavitelně malé, že se mezi ně nedostane ani špína, ani voda. Nečistoty zůstávají na těchto hrbolcích, a jakmile zaprší, voda je smyje. Jak prosté, že? A díky nanotechnologiím a tomu, že umíme pracovat s jednotlivými atomy, je možné uměle vytvořit povrch, který funguje na stejném principu. Přesně takhle se tedy čistí fasádní barva se samočisticím efektem.

Kde se samočisticí fasádní barva dá pořídit?

Přestože produkty se samočisticím efektem ještě nejsou příliš rozšířené, i na českém trhu působí firma, která je prodává. Jedná se o německou společnost NanoConcept a v sortimentu má mnoho produktů, jež oceníte. Například impregnace ochrání oblečení a tekuté stěrače se hodí do auta. Kromě jiných výrobků však prodávají i zmiňované fasádní barvy budoucnosti NanoConcept® Fassaden Fit. Cena je sice vyšší, jak už to s novými technologiemi bývá, na druhou stranu počítejte s tím, že vám barva vydrží v hezkém stavu daleko déle než obyčejné alternativy.

Fasádní barva se samočisticím efektem dokáže dům dokonale tepelně izolovat, čímž šetří náklady na topení. Výborně si poradí i s vlhkostí – prostě ji propustí ven v podobě neškodné vodní páry. Díky tomu obstojí i v extrémně náročných podmínkách. Využít se dá i na přetření stávajícího podkladu, má výborné krytí (99,5 % a více), takže se nemusíte bát přetřít šedou fasádu na bílo.

V prodeji je sice bílý odstín s perlovým efektem, ale dá se klasicky tónovat silikonovo-pryskyřičnou tónovací barvou. A pokud si na míchání netroufnete, můžete si vybrat z více než 50 odstínů. Všechny barvy mají úplně stejné vlastnosti jako bílá a svou sytost si zachovávají více než 10 let.

Fasádní barva Fit se samočisticím efektem je považována za jednu z nejkvalitnějších na světě. Je dost možné, že v blízké budoucnosti budeme nanotechnologie využívat všichni. Nicméně pokud si vychytávku koupíte v současné době, nejspíš se vás budou sousedé vyptávat, jak je možné, že právě vaše fasáda je stále stejně krásná.