Akumulátory pro domácí solární panely jsou prakticky nutností. Zvlášť u nás, kdy prakticky neexistuje podpora pro tyto prvky a návratnost investice do solárních panelů je extrémně velká. Důvodem je to, že přebytky se buď nesmí přepouštět do energetické sítě, nebo když se přepouští, tak za směšné ceny. Akumulátory tak zvyšují využitelnost a návratnost celého systému, když energii zachytí a umožní ji využít v dobách, kdy je jí především zapotřebí (večer a v noci).

Menší a levnější

IKEA chce svým novým výrobkem konkurovat akumulátorům Powerwall od Tesly. Nabídka je ovšem trochu jiná. Akumulátor má kapacitu 3,3 kWh, což stačí na svícení světly s 200 W na 14,5 hodiny. Cena je 3000 liber (90 000 korun). Tesla Powerwall nabízí kapacitu 14 kWh za cenu 5900 liber (177 000 Kč). Přepočteme-li cenu na kWh, pak vítězí Tesla s cenou 12 600 Kč/kWh proti 27 300 Kč/kWh u IKEA.

Ovšem je třeba si uvědomit, že americká Tesla chce využívat Powerwall především jako zásobárnu energie pro dobíjení elektrických vozů, takže kapacity je zde zapotřebí víc. IKEA cílí vyložene na zákazníky, kteří budou energii využívat pro domácí použití.