Nejčastější způsoby vytápění a jejich (ne)výhody

To, jaká varianta je nejlepší, záleží na počáteční investici, dlouhodobých platbách za vytápění a ohřev vody, náročnosti na údržbu a provoz a v neposlední řadě na ekologické stránce. Lidé nejčastěji vytápějí svůj domov pomocí uhlí, elektriky a plynu. V čem tkví jednotlivé výhody i případná úskalí?

  • Uhlí nestojí tolik, ale potřebujete prostor, kde budete palivo skladovat. Je s tím hodně práce, výhřevnost záleží na tom, jestli použijete hnědé, nebo lépe černé uhlí. Tento druh paliva umí udělat pořádný nepořádek.
  • Topení plynem je poměrně pohodlné, cena je ovšem vyšší a odvíjí se od kolísavých cen nastavených dodavatelem zemního plynu.
  • Elektrické vyhřívání rovněž zatěžuje finanční rozpočet rodiny. Pokud dodavatelé energií zvýší cenu, znatelně to ovlivní vaše náklady na topení a ohřev vody. Elektrika patří mezi nejdražší varianty vytápění.

Plaťte méně, topte chytřeji

Jak tedy ušetřit? Do popředí se v posledních letech dostávají tepelná čerpadla. Až 80 % energie si berou ze vzduchu. Tím se stávají nejenom cenově nejvýhodnější variantou, ale zároveň nejekologičtějším způsobem vytápění a ohřevu vody. Čerpadla nepotřebují ke svému provozu příliš mnoho místa. Zaberou stejnou plochu jako např. plynový kotel. Jsou tichá, bez emisí a naprosto nenáročná na údržbu. Fungují dokonce i v minusových teplotách, a to až do 25 stupňů pod bodem mrazu. TRAMONTA KLIMA se specializuje na instalaci tohoto typu vyhřívání. Pracovníci firmy vám tepelné čerpadlo nainstalují do všech typů rodinných domů, do starších zástaveb i novostaveb.

Finanční příspěvek z projektu Nová zelená úsporám

S počáteční investicí vám pomůže stát, respektive projekt Nová zelená úsporám. Program úspěšně běží již od roku 2014, kdy lidé získali možnost dosáhnout na finanční dotaci. Peněžní příspěvek na tepelné čerpadlo tvoří až 75 % pořizovací ceny. Vyměňte svůj starý kotel za čerpadlo, snižte energetickou náročnost svého bydlení a dosáhněte na finanční příspěvek. Maximální částka dotací činí až 100 000 Kč se současným zateplením domu. Pokud stavíte, rekonstruujete nebo jste se zkrátka rozhodli efektivněji hospodařit s rodinným rozpočtem, začněte vytápět pomocí tepelného čerpadla. Rozsáhlé srovnání tepelných čerpadel s ostatními možnostmi vytápění, obsahující konkrétní výpočty cen a odhady najdete zde. Na uvedené stránce můžete i pomocí jednoduchého formuláře požádat o kalkulaci instalace a zakoupení tepelného čerpadla vám na míru.