Pokud máte fotovoltaické panely nainstalované na šikmé střeše, sníh se na nich s největší pravděpodobností neudrží. Panely mají velmi hladký povrch a sněhová pokrývka po nich bude klouzat. V momentě, kdy se oblačnost protrhá, se panely navíc okamžitě zahřejí a sníh roztaje. Ve většině případů je zkrátka lepší nechat to být, než lézt na střechu a riskovat uklouznutí nebo poškrábání citlivých panelů mechanickým předmětem.

V horských oblastech ovšem může docházet ke kalamitním situacím, kdy panely přes noc namrznou a následně na ně celý den sněží. Ve vyšších polohách se nicméně předpokládá, že na to budete myslet dopředu. Nějakým způsobem musíte chránit střechu a okapy, nejspíš máte nainstalovány sněhové zábrany atd., a tato osvědčená protisněhová opatření ochrání i panely - zábrany by se měly umístit nad ně i pod ně.

Když se už rozhodnete do toho jít a sníh z panelů manuálně odstranit, měli byste to provést speciální stěrkou nebo shrnovačem, čepel by neměla být kovová ani dřevěná, aby nepoškodila povrch panelu. Při poškození solárního systému můžete dokonce riskovat, že se dotknete dílů, které vedou elektřinu. V žádném případě se nesnažte seškrabávat námrazu. Existuje i možnost pozvat si na odstranění sněhu z panelů firmu, což ale nebude levná záležitost.

Na druhé straně nemusíte mít obavy, že by sníh solárnímu systému ublížil, pokud jste ho pořídili od renomované evropské firmy. Panely jsou testovány na kroupy o průměru 25 mm, padající rychlostí 80 km/h, něco by tedy měly vydržet. Přesto se doporučuje mít solární panely proti nepřízni počasí pojištěné, pro případ, že by kroupy jednoho dne padaly větší.