Jde samozřejmě o něco jiného než plácání písečných hradů na pláži. Stavba "písečného domu" spočívá v pokládání pytlů naplněných pískem do kovovo-dřevěné konstrukce, postavené na zvláštních základech. Technologie obecně není ve stavebnictví žádnou novinkou, nicméně propracovaný systém nazvaný eco-beam, který dokáže vyhovět dnešním stavařským normám, si nechal patentovat na konci 20. století jihoafrický stavební inženýr Mike Tremeer.

Původní myšlenkou bylo, uvést na trh ekologický a levný způsob výstavby, který by zmírnil palčivý problém bydlení v chudých jihoafrických čtvrtích. Kupodivu má ale systém eco-beam větší odezvu v zahraničí než v domovině. „Největší zájem je ve Spojených státech a v arabských zemích. V samotné Jižní Africe lidé pořád preferují cihlu,“ říká Mike Tremeer, který systém distribuuje pod hlavičkou své firmy EcoBUILD Technologies. „Je to škoda, protože zdi z písku jsou tou nejlepší izolací pro místní horké klima. Kdo v takovém domě zkusil bydlet, určitě se přesvědčil, že v létě vůbec nepotřebuje klimatizaci.“

Písečné zdi navíc podle Tremeera také výborně izolují akustiku, a co víc, jsou neprůstřelné. Díky tomu, že jsou pytle s pískem měkčí než cihla, snadno se přizpůsobí tvaru konstrukce, a tak s nimi snadno vytvoříte oblouky či jiné neobvyklé tvary.

Systém eco-beam počítá s tím, že se do stavby zapojí i sám majitel budoucího domu. Jde tedy částečně o stavbu svépomocí. Firma vybuduje základy a konstrukci, vy si potom pozvete někoho na rozvody a sami s partou nadšenců či s nájemními dělníky položíte všechny pytle s pískem. Potom ještě potřebujete, aby vám někdo odborně instaloval střešní krytinu. Zdi se mohou omítnout omítkou nebo obložit dřevěnými obklady, a jste hotovi. Alespoň v Jižní Africe, kde panuje subtropické podnebí, takže se tu nekladou takové nároky na topení, izolace a nezámrznou hloubku jako u nás.

Cenově vychází základní konstrukce a pytle s pískem velmi levně: materiál na jednopodlažní dům o rozloze 100 m² vyjde v přepočtu na zhruba 136 tisíc Kč. K tomu ještě musíte přičíst náklady na střechu, fasádu a rozvody - tady se ceny mohou hodně lišit podle osobních preferencí. Celkově ale vychází stavba pískového domu o polovinu levněji než tradiční výstavba cihlová.

Fotografie byly použity se souhlasem zástupců firmy EcoBUILD Technologies.