Z dostupných informací o hliníkových oknech vyčnívá několik tvrzení, která se často opakují. Pojďme si je trochu rozebrat.

1. Hliníková okna se hodí jen pro industriální budovy a kanceláře

Jde o poněkud zastaralou domněnku, která se zřejmě opírá o kovový vzhled hliníku jako materiálu. Základními barvami hliníkových oken přitom bývá většinou bílá nebo hnědá a za příplatek jsou vám okna dodána i v dalších barvách vzorníku RAL, případně v různých dekorech dřeva. Mnohé rodinné domy se dnes navíc nevyhýbají ani "kovovému" vzhledu okenních rámů, zvláště v případě velkých prosklených ploch vypadá kov velice elegantně.

2. Hliníková okna jsou věčná

Věčné není nic z tohoto světa, ale nechme stranou filozofii. Je pravda, že hliník je velice odolný materiál, na který je každé počasí krátké. Navíc má nižší tepelnou roztažitelnost než plast a ve srovnání s dřevem je bezúdržbový. Životnost hliníkových oken je tedy skutečně dlouhá, materiálu se dá důvěřovat.

3. Hliníková okna propouštějí teplo

Nevýhodou hliníkových profilů bývala zvýšená tepelná vodivost, která v zimě způsobovala namrzání rámů. To je v době zateplování a důrazu na pasivní standard samozřejmě nepřijatelné, a tak s tím výrobci museli něco udělat. Dnešní kvalitní hliníková okna proto mají podobnou tepelnou vodivost jako okna dřevěná a dokážou v tomto ohledu dohnat i plast. Trik spočívá v přerušení tepelného mostu, kdy se do hliníkového profilu vloží izolující pruh z nekovového materiálu. A je to.

4. Hliníková okna jsou příšerně drahá

Pořizovací cena hliníkových oken je skutečně vyšší než cena oken dřevěných a plastových. A pokud si necháte zpracovat cenovou nabídku i na okna dřevohliníková, možná půjdete přímo do kolen. Právě z tohoto důvodu spousta lidí nakonec od hliníku upustí, s výjimkou velkoformátových oken, kde má hliníkový profil nezastupitelné výhody - je lehký, může být tenký a během času se nezkroutí. Cenová kalkulace nicméně bývá zdarma, takže není důvod, proč si cenu oken vašich konkrétních rozměrů aspoň nezjistit a neporovnat osobně.