Jenže všechny ty materiály, které přicházejí v úvahu, mají často nevýhodu v malé nosnosti. A to je dodnes jeden ze základních požadavků, protože lidé prostě chtějí bydlet v domech, které budou stejně pevné, spolehlivé a funkční za deset, padesát i sto let.

Lehký keramický beton (známý také jako keramzitbeton/Liaporbeton), ač se to nemusí na první pohled zdát, je přírodní materiál. Skládá se z cementu, písku, vody a ze zrna keramického kameniva (keramzitu - Liaporu). A právě obsažený Liapor mu propůjčuje celou řadu vlastností, které byste u běžného betonu hledali je stěží. Jsou to především vynikající tepelně izolační vlastnosti a nízká objemová hmotnost. Keramický beton ovšem nepozbývá vlastnosti jako trvanlivost, pevnost a odolnost, kterých si na běžném betonu tak ceníme. Takže domy z něj postavené mají velmi dlouhou životnost. Dnes sice není problém postavit dům z čehokoliv včetně sádrokartonu, PET lahví či lodních kontejnerů. Pokud ale chcete dům, který přežije vaši hypotéku a jednou tu bude i pro vaše děti, vybírejte materiál pro svůj rodinný dům s rozmyslem.

Neuvěřitelná rychlost

Rodinné domy z keramického betonu nabízí v ČR Dům jedním tahem. Jedná se o montované typové domy z velkoplošných dílců s možností individuálních úprav, které lze postavit jako úsporné, nízkoenergetické i pasivní. Jejich výstavba je velmi rychlá. Hrubá stavba patrového domu na připravené základové desce zabere jen 4 stavební pracovní dny, u přízemního domu jen 2 dny! Navíc se jedná o stavební technologii s minimem mokrých procesů, takže dům nemusí "vymrznout" přes zimu a lze se do něj nastěhovat ihned po jeho dokončení, což může být už za půl roku od zahájení výstavby.

Další výhody

Při stavbě domu je už vlastně všechno připraveno i pro veškeré rozvody, aby nebylo třeba v betonu vyřezávat drážky a prostupy. Takže již ve výrobě jsou dílce opatřeny vytrubkováním i krabičkami pro elektroinstalaci a drážkami pro rozvody vody a plynu. Rozvedení sítí po domě je tak mnohem méně náročné než třeba u cihelných domů. Keramický beton je také snadno opracovatelný, takže ani případné dodatečné úpravy rozvodů v rozestavěném domě nepředstavují problém.

Ohromnou výhodou jsou následné dokončovací práce. Každý z dílců totiž prochází přísnou kontrolou kvality. Stěny jsou z jedné strany hladké od formy, z druhé ručně hlazené. Díky tomu není potřeba dělat omítky. Stačí tenkovrstvé sádrové stěrky, což pomáhá šetřit čas i náklady.

Vlastnosti tohoto výjimečného materiálu umožňují, aby byly příčky i obvodové stěny tenčí než u cihelných domů. U rodinného domu se zastavěnou plochou 10×10 m tak získáte až 11 m2 podlahové plochy navíc. To představuje jeden malý pokoj zdarma!

Jak se bydlí v domě z keramického betonu?

Klima Domů jedním tahem je příjemné v létě i v zimě. V zimě pomáhá keramický beton ve spojení se zateplením fasády udržovat v domě teplo, v létě zase příjemný chládek.

Osobní zkušenost se stavbou i obýváním domu vám mohou popsat majitelé již postavených domů, nebo probíhajících staveb. Obchodníci DJT vás rádi vezmou nejen na návštěvu do hotových domů, ale i do výroby.

Máte další otázky? Podívejte se na web www.dumjednimtahem.cz.