Drobní investoři/stavitelé se často dostávají do situace, kdy je stavební firma tak nějak “podvede” (jiný materiál na stavbu, než byl domluven, nekvalitně odvedená práce apod.). Často se jedná o drobnosti, které investor zjistí až několik týdnů od kolaudace stavby. Tyto nepříjemnosti však vedou i k soudním sporům, kde je rozhodujícím důkazem stavební deník.

Online stavební deník má proti tištěnému výhodu, že všechny záznamy automaticky ukládá do cloudu, čímž zamezuje jejich falšování (dopisování dodatečných informací, mazání nebo přepis). Zároveň umožňuje investorovi kdykoliv a kdekoliv zkontrolovat průběh prací (použitý materiál, odchylky od stavebního plánu) bez toho, aniž by musel pravidelně na stavbu dojíždět. Používáním online stavebního deníku investor předchází klasickým nástrahám stavebních firem (volné řádky pro případné dopsání nových informací, ztráty některých listů nebo celého deníku), a tím se chrání proti neférovému jednání ze strany stavební firmy.

Zatím pro Apple

Stavební deník je zatím k dispozici pouze pro operační systémy firmy Apple, ale pracuje se i na verzi Android. Koupí licence se člověk stává administrátorem online deníku, ke kterému může v nejlevnější placené verzi přidat až čtyři další uživatele. Jakákoliv změna nebo nové zadání se promítne do profilu přiřazených účtů. Veškerá práva k přiřazeným účtům může měnit pouze administrátor, ten rozhoduje, kdo a co uvidí, kdo může nahrávat dokumenty a přidávat úkoly.

Do online stavebního deníku je možné nahrávat fotky spojené s příslušnými GPS souřadnicemi. Automatické uložení souřadnic předchází případným námitkám, „že je vyfocené jiné místo“.

V deníku se kromě klasických zápisů dají:

  • plánovat kontrolní dny (kdo se jich účastní, co se bude kontrolovat),
  • do složky dokumentace ukládat nákresy, smlouvy apod.
  • lze plánovat úkoly pro odpovědné osoby.

Ochrana proti podvodníkům

Využitím online stavebního deníku se podle majitele společnosti Constructo Luboše Kozáka ušetří až 10 % z víceprací. Nelze totiž záznamy falzifikovat, dopisovat a vymlouvat se na nečinnost, nedostatek materiálu apod. Vše je možné dohledat online a klidně i s fotovýbavou.

Ta také funguje jako důkazní materiál v případě nekvalitně provedené stavby a následného soudního sporu.

Samozřejmě je důležitá i další věc – bezpečnost. Je všechno, co se dá do online deníku, bezpečné? Posílá se to na server, kde tato informace zůstává. Nemohou se informace ztratit a být zneužity? Podle autorů jsou všechna data uložena na cloudu, který je následně administrátorem “uzamčen” proti zpětnému zápisu a smazání. Biometrický podpis ”SignoSoft” zaručuje personifikaci odpovědné osoby za uvedený zápis. V neposlední řadě jsou data dále několikanásobně šifrována.

Cenový model je nabízen ve čtyřech verzích. První – základní verze – je zcela zdarma pro jednotlivce s malou stavbou. U větších staveb se cena odvíjí od množství uživatelů, projektů a využitého datového místa v cloudu. Cena za uživatele se u těchto balíčků pohybuje v rozmezí 300 Kč až 400 Kč za měsíc. S množstvím uživatelů se cena snižuje, tj. například pro korporace a velké projekty je nabízen model s variabilním výpočtem ceny.