Jak bude přístřešek pro auto vypadat, záleží na celkovém stylu domu a okolí a své slovo bude mít i vaše peněženka. Přístřešek z ocelových trubek přikrytý plachtovinou vás vyjde doslova jen na několik tisíc, esteticky vyhlížející dřevěné stání ve stylu pergoly bude o poznání dražší a luxusní hliníkové profily s nadstandardním dekorem se mohou vyšplhat i přes sto tisíc korun.

Dřevěné přístřešky se dají objednat jako stavebnice, kterou si kutilové sami smontují. Základní uvedená cena ale může být hodně odlišná od té konečné, protože obvykle neobsahuje impregnaci dřeva, lazuru, kotvící prvky ani střešní krytinu - to vše objednáváte jako zvláštní položky. Přístřešek ze stavebnice tedy nevychází tak levně, jak se na první pohled může zdát. Finančně se nejvíce vyplatí, když si dřevo seženete, nařežete a naimpregnujete sami.

Levněji vycházejí stavebnice ocelové a hliníkové, u kterých navíc odpadá potřeba ošetření materiálu, lazury a pozdější údržby. Vedle moderních novostaveb jimi vizuálně nic nezkazíte.

Ze střešních krytin se pro garážová stání využívají většinou asfaltové šindele a polykarbonátové desky. Pokud vám ale zbyly ze stavby nějaké střešní tašky, byla by škoda je nevyužít. Vaše auto tak může stát pod klasickou sedlovou stříškou, která celému počinu přidá na estetické hodnotě.

Pozor na úřady

Ačkoli přístřešek pro auto nepotřebuje stavební povolení ani ohlášení, pokud jeho rozloha nepřesáhne 25 m², územní souhlas bude nutný v každém případě. Jestliže ho navíc chcete stavět v blízkosti sousedova plotu, možná budete potřebovat i souhlas souseda.