Samozřejmě i bungalov může být "pořádným domem", když pro něj máte na pozemku dostatek místa. Často je i luxusnější a dražší než patrový domek o stejné podlahové ploše. Nemusí to být však pravidlo. Na bungalov sice potřebujete více střešní krytiny a větší základovou desku, ale zato tu nemusíte mít schody a místo nákladných odhlučněných stropů vám budou stačit lehké podhledy.

Architekti u bungalovů obvykle vychvalují jejich dokonalé propojení s okolní zahradou a přímou návaznost obytných prostor na terasu. Tuto návaznost však můžeme vytvořit i v patrovém domku, jelikož obývací prostory bývají umístěny v přízemí. Patro je pak jakousi klidovou zónou, kam chodíme spát či odpočívat a v případě dospívajících děti i studovat nebo hrát na hoboj. Rozdělení domu na přízemí a patro poskytuje striktní oddělení společných a soukromých pokojů - jinými slovy, návštěvy nebudou šplhat do patra, aby vám nakoukly do ložnice, zatímco v bungalovu mohou při cestě na toaletu zavadit okem o interiéry všech místností, u kterých jste nechali pootevřené dveře.

Bungalov má však jednu zásadní výhodu, a tou je bezbariérovost. Hodí se pro rodiny s malými dětmi i pro osoby se sníženou pohyblivostí, která nakonec možná čeká jednoho dne většinu z nás. Ale nejde jenom o stáří. Stačí zlomená noha nebo výron kotníku, a trávíte pár týdnů na rozloženém gauči v obýváku.

Vzhledem k tomu, že bungalov je konstrukčně jednodušší než patrový dům a můžete k němu zvolit libovolný typ střechy, bývá tento typ stavby dobrou i lacinější volbou, pokud stavíte svépomocí. Kam se ale nehodí, jsou malé nebo svažité pozemky. Na těch se vyplatí postavit klasický patrový domek, který dovolí více místa pro zahrádku a ušetří na zemních pracích.