Nevymezovali bychom tyto dva termíny tak přísně, kdyby v laických diskuzích často nebyly chápány totožně. Kdyby mezi stavebníky nezaznívala slova o rekuperaci, zatímco význam věty ukáže, že řeč je o řízeném větrání. Co je to tedy rekuperace?

Jde o technologii, která v rámci řízeného větrání objektu předává tepelnou energii vzduchu odpadního, vzduchu čerstvému. Lze říci, že systémy nucené ventilace s rekuperací odpadního tepla se staly součástí fungování vysoce energeticky úsporných objektů. Pasivní domy se bez rekuperace neobejdou!

Dnešní skvěle zateplené domy s dobře utěsněnou obálkou stěn a střechy, nepochybně plní veškerá očekávání ve věci hospodaření s energiemi. Ano, v těchto objektech mají teplo. A to je dobrá zpráva. Ale nyní ono špatné sdělení: Tyto domy mají většinou nezdravé vnitřní klima. Kvalita vzduchu má na kondici lidí ohromný vliv. Hlavně jeho čistota, vlhkost a teplota rozhodují o našich schopnostech nejen dobře pracovat, ale také efektivně odpočívat. Je tedy nutností zajistit právě v domovech a na pracovištích nepřetržitý přísun čerstvého vzduchu.

Ovšem přiznejme si, že takzvaný pasivní rodinný dům stavebníky v Česku příliš neoslňuje. Tuto tematiku při životě udržují výhradně dotační programy. Poměr mezi náklady pořizovacími a pozdějšími náklady provozními, spojené s domem pasivním a s dobrým domem nízkoenergetickým, moc příznivě pro ten pasivní nevychází.

Řízené větrání patří do každého nízkoenergetického domu

Jako bylo řečeno, že pasivní dům se bez rekuperace neobejde, je stejně třeba říci, že každý dobrý nízkoenergetický dům se zase neobejde bez systému řízeného větrání. Jinak vítaný trend energetických úspor se stal totiž příčinou toho, že vlastně pro celou Evropu je dnes typický pokles objemu větraného vzduchu v budovách. Obecně platí, že v každém bytovém prostoru by se měla každou hodinu vyměnit nejméně polovina veškerého vzduchu. Hygienici dodávají, že nižší množství už představuje zdravotní riziko. V mnoha moderních domech a bytech dnes však tento kvalitativní parametr zdaleka uvedené hranice nedosahuje.

Dobře vyvětrat dům nebo byt, vždycky znamenalo jednoduše otevřít dokořán okno. Zvenčí proudící čerstvé ovzduší pak vytlačilo z interiéru vzduch vydýchaný a znečištěný, čímž došlo k žádanému efektu. Ale ty tepelné ztráty! Hlavně v zimě se tedy v praxi tento proces často omezuje pouze na nezbytné časové minimum, což dříve nebo později opět znamená hygienicky nepřijatelný stav vnitřního prostředí. Dnes už skoro každý ví, že jediným lékem na problémy tohoto druhu je větrání řízené.

Takže úkol je vymezen jednoznačně: Dostat do souladu pochopitelnou snahu zamezit zbytečným finančním nákladům i zbytečným energetickým ztrátám, přičemž jako samozřejmost musí zůstat zachována kvalita prostředí v budově. Otevřít čas od času okno, to rozhodně nestačí. Ale složitě v zimním období za drahé peníze rekuperovat, to také není vždycky třeba.

„Jednou kvalitou je řízené větrání, a druhou věcí pak v rámci takové podporované ventilace se stává právě rekuperace,“ říká Michal Čermák, jehož firma BEAM ČR u nás mimo jiné prodává a instaluje také vyspělé systémy řízeného větrání RENSON. „Proslulý belgický výrobce, s nímž spolupracujeme, samozřejmě respektuje všechny aktuální požadavky kladené na míru energetických úspor provozů domácností, ale tento nárok už víceméně povýšil na samozřejmost. Tedy prioritní snahou je při fungování řízeného větrání upřednostnit schopnost vytvořit doma zdravé prostředí, zajistit nepřetržitý přísun čerstvého vzduchu. Případné zapojení rekuperační funkce představuje svého druhu přidanou hodnotu. Přináší pár stokorun ročních úspor za vytápění, ale takto snížené provozní náklady nedokážou dostatečně kompenzovat nutně zvýšenou vstupní investici právě za rekuperaci, provozní náklady za elektřinu a nutnou výměnu filtrů.“

Právě proto, že uvnitř budov trávíme v průměru 85 procent svého času, patří kvalitě vnitřního prostředí každého domu značná péče. Náš vlastní domov musí být maximálně zdravým místem, permanentně čerstvý vzduch je potom základní nezbytností. Mylně bývá kvalita vnitřního prostředí v domácnostech jaksi samozřejmě považována za uspokojující… Obvykle stačí na stůl položit příslušné mobilní čidlo, a zjistíme, že už po krátkém pobytu několika osob v místnosti, začne dramaticky růst přítomnost oxidu uhličitého!

(cb)

KONTAKT

  • BEAM ČR s. r. o.

V Areálu 1227, 252 42 Jesenice u Prahy

www.beam.cz

  • SMART-VAC s. r. o.

Na Hroudě 3317/22, 110 00 Praha 10

www.smartvac.cz