Ještě v přípravné fázi projektu byste měli obejít známé, kteří už dům postavili, a zeptat se jich, co by v novostavbě s odstupem času změnili. Je možné, že s nimi nebudete souhlasit, protože každý člověk má jiné potřeby a jiný vkus, ale aspoň si uděláte představu, nad čím se vyplatí popřemýšlet dopředu. Pokud stavíte s firmou, projděte se jejími vzorovými domy. Představte si, že tu bydlíte. Vyhovuje vám rozložení prostoru? Připadáte si zde uvolněně, nebo máte klaustrofobické pocity? Mimo jiné vám to napoví, jaké byste měli mít základní požadavky na projekt ohledně rozměrů a výšky místností.

Pak jsou tu ale i drobnější věci, na první pohled méně důležité, ale v budoucnu těžko předělatelné. Majitelé novostaveb si často stěžují na tyto zanedbané body:

Nedostatek elektrických zásuvek

Stává se, že počet potřebných zásuvek zjistíte až ve chvíli, kdy se v novém domě zabydlíte. Kolikrát si ani neuvědomujeme, jak moc jsme elektronikou a elektrickými spotřebiči vlastně obklopeni. Přívod elektřiny potřebuje i akvárium, někde chceme nabíjet mobilní telefony, více elektroniky budou ve svých pokojích časem využívat i děti, které jsou zatím malé, ale rychle vyrostou.

Rozvody i do zahrady

Ačkoli je pro vás v této chvíli nejdůležitější interiér, je dobré připravit rozvody vody a elektřiny i pro prvky na zahradě, s nimiž počítáte v budoucnosti. Možná plánujete čerpadlo na zalévání z nádrže na dešťovou vodu, venkovní osvětlení, svítící vánoční dekorace, venkovní kuchyni, nadzemní bazén s filtrací, kutilové zase ocení třeba umyvadlo v garáži.

Technická místnost

Technická místnost je velice praktická věc, která odlehčí obývaným prostorám od nepříliš vzhledných či málo používaných předmětů a umožní garáži sloužit k parkování auta a nikoli ke skladování sekačky na trávu, kočárků a sportovních potřeb. Můžete ji využívat i jako prádelnu nebo dílnu. Tomu potom přizpůsobte její rozměry.

Úložné prostory

Úložných prostor není nikdy dost a nemusejí se nacházet jen v ložnicích a kuchyních. Vestavěné skříně v chodbě nebo samostatná šatna vám dopřejí více prostoru zejména v menších ložnicích, kde by kvůli objemným skříním nebylo k hnutí.

Přístup na střechu

I zcela nová střecha vyžaduje pravidelné kontroly, nehledě na to, že jednoho dne bude potřeba vyčistit komín. Abyste se vy nebo řemeslníci mohli po střeše snadno pohybovat, je vhodné opatřit ji stupačkami, komínovou lávkou a podobnými prvky zajišťujícími bezpečnost.

Ovocné stromy a živý plot

Zatímco z trvalkového záhonu a zeleniny se budete radovat do půl roku po výsevu, dřeviny rostou pomaleji. V částech zahrady, které nebudou ohroženy těžkou technikou při stavbě domu, můžete hned ve fázi projektu vysadit ovocné stromy nebo živý plot. K tomu je potřeba už dopředu vědět, jak bude zahrada rozvržena. Plánujte ji proto už spolu s plánem domu.

Dobře míněné rady

Připravte se na to, že spousta lidí vám bude radit, architekt či projektant vás bude přesvědčovat o lepších řešeních a nějak se budete muset dohodnout i s partnerem či partnerkou. Všechny rady pozorně vyslechněte a dobře promyslete. Nenechte se ale zviklat k rozhodnutím, kterých byste později opravdu litovali. A v každém případě si ponechte finanční rezervy. Opravdu se budou hodit.