Dnešní hypokaustní systémy z antiky převzaly jen samotný princip vytápění - akumulují teplo uvnitř a do místnosti ho předávají sáláním. Oproti sálavým kamnům jsou rozšířeny o uzavřený horkovzdušný systém, díky němuž se dají vytápět i přilehlé místnosti a patro. Systém bývá umístěn v podstatě v srdci domu, aby ohříval co nejvíce okolních prostor. Pokud dům nemá příhodnou dispozici, vzdálenější pokoje zůstanou chladné. Proto je téměř nezbytné, aby byl hypokaust plánován už společně s projektem a dům byl stavěn doslova okolo něj. Pozdější vestavba do již postaveného domu bývá komplikovaná a často i nemožná.

Dokážeme si představit, že hypokaust nebude žádný drobek. Vzhledem může připomínat kachláky z chalupy vaší prababičky, nicméně podob je na výběr celá řada - obestavba může být zcela moderního rázu.

Zatím to vypadá, že hypokaust není zrovna praktický systém: zabírá hodně místa a podřizuje se mu celý dům. Jeho nesporná výhoda ale spočívá v efektivní akumulaci tepla - spotřebujete minimum paliva, a hypokaust přitom pořád sálá. Tento systém se osvědčuje hlavně v moderních dřevostavbách, které mají s akumulací tepla potíž a při vypnutí topení rychle vychladnou. Kromě toho s hypokaustem nemáte žádné budoucí starosti ohledně údržby.

Kdopak nám to postaví

Postavit hypokaust patří k nejvyššímu umění kamnářů, nemůže se do toho pustit jen tak někdo. Kamnářská firma musí mít náležité zkušenosti a reference. V případě špatného naddimenzování soustavy může hypokaust místnosti přetápět, nebo je naopak nevytopí dostatečně. Důležité je také správné proudění vzduchu v systému. Jakýkoli problém vzniklý kvůli špatné instalaci se bude těžko opravovat a nadělá vám hodně vrásek. Pokud se však hypokaust postaví dobře, bude klapat jak hodinky po dlouhá léta bez nutnosti údržby a oprav.