Zděná příčka versus sádrokarton

Co se týče zděné příčky, zde je potřeba umístit překlad nad stavební otvor vždy, jelikož žádná zárubeň ani stavební pouzdro nedokážou nést váhu cihel nad sebou. U sádrokartonové příčky toto nutné není. „Základním nosným prvkem sádrokartonové příčky je tzv. rastr, tvořený z kovových profilů, které tvoří potřebný pevnostní prvek nahrazující překlady. Na tuto konstrukci se pak aplikují sádrokartonové desky," vysvětluje Petr Paksi, obchodní ředitel společnosti JAP FUTURE, která se zabývá výrobou designových dveřních systémů.

Stavební pouzdra vyžadují dvojnásobný otvor i překlad

Pokud uvažujete o dveřích zasouvacích do stavebního pouzdra, nezapomeňte na to, že stavební otvor musí být dvojnásobný. Kromě šířky vlastních dveří je také třeba počítat se šířkou plechové kapsy, do které budou dveře zajíždět. Překlad je pak nutné usadit nejen nad dveřní otvor, ale nad celou konstrukci pouzdra. Stavební pouzdro totiž nemá nosnou funkci, a proto je potřeba jej brát jako pokračování samotného dveřního otvoru. Délka přesahu překladu přes pouzdro pak závisí na konkrétním stavebním systému, zda se jedná o zeď nosnou, či dělicí příčku a jaká je její tloušťka.

Tip: Posuvné dveře bez překladu

Jiná situace nastává u posuvného systému, který je skrytý v pohledovém SDK stropě bez potřebné nosné funkce. Pak je třeba vyřešit kotvení posuvné kolejnice přímo do nosného stropu, který je pod tím pohledovým zcela skrytý. I na toto už výrobci našli jednoduché a praktické řešení. „Příkladem takového posuvu je systém PREMIUM. Z pohledu stavebních překladů je jeho velkou výhodou fakt, že nevyžaduje žádné speciální dodatečné zpevňování průchozího otvoru překlady, ale využívá vlastního nepohledového stropu, do kterého se prostřednictvím závitových tyčí kotví. Pohledový sádrokartonový strop kolejnici dlouhou až šest metrů elegantně skryje,“ uvádí Petr Paksi z JAP FUTURE.

Dveře až ke stropu překlad nepotřebují

Pokud zvolíte do svého interiéru vysoké otočné dveře bez nadpraží, tedy variantu, kdy dveřní křídlo sahá od podlahy až ke stropu, pak vězte, že nad nimi klasický překlad být nemusí, neboť jeho funkci opět převezme samotný strop. „Tuto situaci navozují například dveře MASTER DOOR, které ve svém nitru ukrývají nejen pevnou hliníkovou konstrukci, ale i hliníkové příčky, které dveře vyztuží a dovolí jim dosáhnout výšky až 3,7 metru. To je rozhodně více, než je obvyklá výška místností,“ popisuje Petr Paksi.