S provozem osobních výtahů je spojena nutnost dodržet přísné bezpečnostní normy, revize a kontroly, a to bez ohledu na to, zda se výtah nachází v bytovkách, nebo v rodinném domě. Výtah navíc zabere hodně místa, protože musí mít dvojí dveře. Z finančního i praktického hlediska je proto v případě rodinných domů výhodnější plošina, na kterou je kladeno méně požadavků a kde můžete být místo dveří jištěni jen závorou. Plošiny také bývají zhruba o 30 % levnější než klasické výtahy. Nutno ovšem počítat s tím, že plošina jede pomaleji a během celé doby jízdy musíte držet tlačítko.

Cenově se bavíme o řádech několika set tisíc. Ceny se ale mohou hodně lišit v závislosti na zvoleném typu zdvihového zařízení a jeho pohonu. Konečnou cenu mohou výrazně navýšit potřebné stavební práce, které montáž konkrétní plošiny či výtahu vyžaduje. Obecně je výhodnější, plánujete-li výtah v nově stavěném domě, než když se pro něj snažíte najít místo dodatečně v domě už postaveném.

Výtahy a plošiny dělíme dle technologie na:

  • Hydraulické - jsou poháněny hydraulickým čerpadlem, které může být umístěné jak v samotné výtahové šachtě, tak i mimo ni. Tlak následně zdvihá kabinu do výšky. Pokud by nastala ztráta tlaku, například prasknutím hadic, o zastavení se postará speciální brzdný ventil, který úniku tlaku z pístu zamezí. U tohoto systému tak odpadají další doplňkové brzdné bezpečnostní systémy. Tato varianta však vyžaduje větší prostor pod podlahou výtahu, uvádí se asi 30 cm až 1 m.
  • Lanové - pohybují se díky kladkovému systému, který je poměrně náročný na prostor; kabinu táhne lano, které se buď navíjí na buben, nebo se pohybuje s protizávažím. Lanové systémy se uplatňují spíš u větších výtahů.
  • Řetězové - převod síly je převáděn řetězem, kterému postačí menší průměr kladky; přestože řetězové systémy vyžadují stejně jako ty lanové nouzové zachytávače, patří mezi nejlevnější zdvihací technologie.
  • Šnekové - jde o finančně náročnější variantu, která navíc vyžaduje velký prostor; výtah se uvádí do pohybu pomocí šnekových tyčí, jež kabinu unášejí svým otáčením. Výhodou tohoto systému je tichý provoz a nižší bezpečnostní nároky.