Firma SMS Elektro se zaměřuje na prodej elektroinstalačního materiálu a svítidel a na českém trhu působí bezmála tři dekády. Nová budova firmy, rozdělená na administrativní část se vstupní halou a skladové prostory, zrcadlí její dynamický růst.

Realizace byla dokončena v loňském roce. Generálním dodavatelem veškeré stavební části, vyjma dodávek domovní techniky, se stala firma Swietelsky stavební, s. r. o., která se v tuzemsku řadí mezi největší stavební firmy, a právě v Českých Budějovicích založila v roce 1992 svoji první pobočku. Stavbu projektovala další českobudějovická společnost - ALFAPLAN, s. r. o.

Nová budova na první pohled zaujme elegantní a vskutku reprezentativní fasádou. Nad prosklenou vstupní aulou se do prostoru rozpíná jako „velicí můstek“ administrativní část budovy. Důležitost těchto prostor projektanti podtrhli volbou velkoformátových fasádních obkladů v elegantním odstínu černé. Tmavé obkladové desky vytváří zajímavý kontrast s imitací pohledového betonu, která dominuje jako finální povrch dalším částem stavby.

Hlavním dodavatelem fasádního řešení se zateplovacím systémem Cemixtherm COMFORT MW se stala společnost Cemix. Z dílny výrobce pochází také finální povrchová úprava, která dokonale imituje beton. Jejím základem je kombinace dvou speciálních fasádních omítek různé zrnitosti, které se nanáší pomocí doporučené techniky. „Díky úzké spolupráci s product managementem naší společnosti jsme na míru požadavkům projektanta připravili několik vzorků finálního provedení s různou strukturou i barevností. Podle finálního výběru a vzhledem k tomu, že je vizuální podoba do značné míry závislá na dodržování správných řemeslných postupů a technice nanášení, neponechali jsme nic náhodě a realizační firmu nejprve proškolili,“ říká za společnost LB Cemix obchodně-technický poradce Pavel Podroužek.

Oba typy omítek se na fasádu nanášejí nerezovým hladítkem. Nejprve se na připravený a napenetrovaný podklad celoplošně nanáší Cemix Silikonová omítka MAGIC DECOR LIGHT se zrnitostí 1,0 mm. Tato omítka se následně lehce zatočí plastovým hladítkem. Po vyschnutí se do povrchu vtírá Cemix Silikonová omítka MAGIC DECOR FINE, která se vyznačuje velmi jemnou strukturou o zrnitosti 0,2 mm. Řemeslníci dosáhli kýženého efektu tahy naplocho položeného hladítka, přičemž druhá vrstva omítky nesmí celoplošně překrýt podklad. Naopak v něm musí být viditelné drobné prohlubně a nerovnosti.

Působivou hru světla a stínů na fasádě rozehrál finální lazurovací nátěr Cemix DECOR LAZUR v tmavším odstínu, než který byl použit u omítek. Na omítku se aplikuje malířským válečkem nebo štětcem a následně se upravuje speciální navlhčenou houbou. I v této fázi se řemeslníci museli držet doporučených postupů, kdy se pomocí tahů houby lazura stírá jen lokálně, a v nátěru se tak vytváří světlejší plochy.

Miroslav Jiřík, oblastní ředitel firmy Swietelsky stavební, s. r. o., přiznává, že navzdory proškolení realizačního týmu byla finalizace povrchu náročná: „Výsledný efekt je do značné míry závislý na tom, jestli řemeslníci provádějí stěrku stejnou technikou. A to je těžké už jen z podstaty, protože každý člověk je jiný,“ vysvětluje důvody. A proč systém od Cemixu? Rozhodoval design, ale také dlouhodobé zkušenosti. Firma si podle pana Jiříka na vzájemné spolupráci nejvíce cení osobního přístupu, spolehlivosti a ochotě se dohodnout, ale také dobré kvality výrobků.

Výsledná fasáda o přibližné rozloze 1000 m2 oplývá efektní patinou a tvoří skvělý kontrast se zasklenými plochami a zmiňovaným velkoformátovým obkladem. Nezbývá než dodat, že realizační firmě SWIETELSKY stavební, s. r. o., se podařilo vytvořit pro SMS Elektro nové zázemí s doslova elektrizujícím dotekem.