Už selský rozum napoví, které materiály se k vaší parcele budou hodit a které tu budou působit nepřirozeně. Máte-li pohádkový domeček na vsi a představu babiččiny zahrádky plné bylin a lučního kvítí, po betonových deskách zřejmě nesáhnete. Je pravda, že u moderních novostaveb máme větší pole výběru - může se sem hodit jak beton, plast a hliník, tak přírodní kámen a dřevo.

Vývoj tradičních i moderních materiálů ke stavbě plotu jde kupředu, a tak betonový plot už dávno nemusí představovat jen nevzhlednou šedivou zeď. Z betonu se vyrábějí plotové desky imitující přírodní kámen, které se zabudují mezi nosné sloupky. Stavbu dřevěného plotu si lze zase zjednodušit hotovými dílci, třeba i s vyřezanou mřížkou nebo zdobenými jinými ornamenty.

Řada lidí dnes dává přednost materiálům bezúdržbovým; zkrátka postavíte plot a dále se o něj nemusíte starat, není třeba ho impregnovat, natírat atd. Tomuto kritériu vyhovuje kámen, beton, hliník, kvalitní tvrzený plast anebo třeba gabiony.

V zahradách se objevují i kombinace jednotlivých materiálů; například díl z gabionů střídá dílec dřevěný apod. Takové řešení může přijít vhod v případě, že v jedné části délky zahrady máte například posezení, které chcete zakrýt neprůhlednou stěnou, hned vedle ale chcete pěstovat popínavé rostliny a potřebujete k nim postavit vhodnou oporu, po které se budou moci plazit. Kapku inspirace najdete ve fotogalerii.