Drobné kamínky spojené pryskyřičným pojivem nabízejí hned několik výhod: jsou přírodní a snadno se pokládají, dají se dokonce aplikovat i na vertikální plochy.

„Při použití speciálních pojiv lze navíc dosáhnout ještě větší odolnosti vůči UV záření, eliminovat vznik prasklin, a tím docílit delší životnosti,“ upřesňuje Marek Ondra ze společnosti TopStone, která se výrobou a pokládkou kamenných koberců zabývá. „Díky těmto novým pojivům je zároveň zaručeno, že nezažloutnou, ale zůstanou stále čirá, což je důležité například u světlých mramorových kamínků,“ doplňuje Ondra.

Hrubý povrch kamenného koberce neklouže, což oceníte zejména v případě, že máte bazén a malé děti. Navíc propouští vodu, takže se na něm netvoří louže. Špínu a bláto z něj jednoduše odstraníte wapkou.

Kamenné koberce mohou být dodány v samodrenážní verzi. Ta podporuje přirozený koloběh vody a propustí až 1 852 mm srážek za hodinu. Při drobných srážkách pomohou zavlažit půdu, při deštích dochází ke zvyšování zásob podzemních vod, což se hodí především zahrádkářům, kteří mají vlastní studnu. „Tento systém pro nezpevněné plochy je navíc snadný na pokládku a nevyžaduje vytváření odvodnění,“ dodává Marek Ondra.