Některá pravidla elektroinstalace se ovšem ze zákona dodržet musejí. Týká se to hlavně zásuvek a vypínačů v blízkosti vodních zdrojů. Například v koupelně, kde kvůli tryskající vodě hrozí zvýšené riziko úrazu elektrickým proudem, je nutné dodržet minimální vzdálenost 600 mm ve vodorovném směru od vany či sprchového koutu; zásuvky musejí být zároveň umístěny minimálně 200 mm nad úrovní podlahy kvůli mokrému mytí. Blíže k vodním zdrojům se smějí instalovat jen zásuvky a vypínače s bezpečným malým napětím. V zóně mezi 600 a 2400 mm vodorovně od vany či sprchy lze instalovat silové zásuvky na napětí 230 V s ochranou samočinným odpojením od zdroje. Zásuvky a vypínače u umyvadla se umisťují mimo umývací zónu, která je široká stejně jako umyvadlo a nachází se od úrovně podlahy až po strop místnosti.

V obytných místnostech závisí rozmístění zásuvek a vypínačů na potřebách majitelů domu nebo bytu. Je dobré vědět dopředu, kde bude stát televize a další elektrické spotřebiče, a myslet třeba i na drobnosti jako dobíjení mobilu nebo umístění akvária.

Vypínače se z praktického důvodu umisťují 100-300 mm od dveřního otvoru, a to ve střední vodorovné instalační zóně, která vede v úrovni 900-1200 cm nad dokončenou podlahou. Norma doporučuje vypínač umístit do výšky 1050 mm (měřeno od podlahy ke středu vypínače), protože jde o shodnou výšku, v jaké se nacházejí dveřní kliky. Finální rozhodnutí je však na vás. Každému vyhovuje něco jiného.

Zásuvky se standardně osazují do výšky asi 200 mm, ale v případě jejich umístění nad pracovní plochou kuchyňské linky nebo stolu platí přibližně stejná výška osazení jako pro vypínače. Kuchyň je vůbec specifickou místností, kde se zásuvky musejí přizpůsobit designu linky a umístění spotřebičů; klíčem je podrobně rozkreslený plán kuchyňské linky od výrobce. Norma vás svazuje jen v okolí dřezu a varné desky, a to opět bezpečnou vzdáleností 600 mm.