Hlavním předpokladem je samozřejmě fakt, že vaše okna by měla být připravena odolávat nechtěnému vniknutí již z výroby. Toto jde ruku v ruce s kvalitním okenním kováním, které disponuje dostatečným počtem bezpečnostních bodů, kdy tři jsou kvalitní základ, čtyři a více certifikovaná bezpečnostní třída. Díky nim je u zavřeného okna rám pevně spojen s okenním křídlem.

„Bezpečnostní body jsou dvoudílné – jeden díl se vždy nachází v rámu, druhý pak na křídle. Při zavření okna do sebe zapadnou. Vzdálenost mezi jednotlivými bezpečnostními body ovlivňuje velikost okna a jeho konstrukce, ale obecně by neměla být větší než 70 cm. Jejich tvar je rolničkový s hříbkovým tvarem a toto provedení zajišťuje potřebnou pevnost jejich spojení,“ informuje Ing. Pavel Kašpar, manažer montáží společnosti VEKRA, tradičního českého výrobce oken a dveří, a pokračuje: „Kvalitní okna již ve svém standardu nabízí okenní kování se třemi bezpečnostními body. Čtyři body, kdy se jednotlivé čepy nachází dole v okenním rámu, nahoře a po stranách, již znamenají vysokou bezpečnostní třídu, ale není problém na přání zákazníka osadit okno i více bezpečnostními body. Každopádně okna se dvěma, jedním, nebo dokonce úplně bez bezpečnostních bodů jsou v odolnosti na vloupání hodně slabá, nicméně na trhu jich je bohužel stále vysoké procento, a proto je dobré se o tuto záležitost při nákupu oken dobře zajímat.“

Co se týká skla, pak by pro větší bezpečnost okna mělo být trojsklo, pokud samozřejmě nepožadujeme vysokou ochranu, protože tam na řadu přichází speciální bezpečnostní lepená skla s fólií. Další možností je i speciální podložka proti odvrtání okenní kličky. A zvýšit ochranu oken před zloději můžete také pomocí elektromagnetického zabezpečení, což je moderní ochrana s napojením na pult centrální ochrany či váš mobilní telefon. Zabezpečení oken je samozřejmě lepší řešit již při jejich výběru, kdy se veškeré zabezpečovací prvky, včetně elektromagnetických spínačů a magnetů, osazují už přímo ve výrobě.

A jak zvýšit ochranu oken dodatečně?

„Tím nejjednodušším krokem je výměna obyčejné okenní kličky za bezpečnostní zamykací. Tato výměna nevyžaduje nějaký speciální zásah do okna a zvládne ji v podstatě každý,“ uvádí Pavel Kašpar. Další možností je pak výměna dvojskla za trojsklo, případně sklo bezpečnostní. Nicméně v tomto případě je zapotřebí posouzení odborníků, protože váš okenní rám nemusí být dostatečně široký na to, aby uměl řádně ukotvit širší sklo. Třetím, nejnáročnějším krokem je výměna kování, nicméně toto už vyžaduje výrazný zásah do konstrukce okna a často se už více vyplatí výměna celých oken.