Alternativou ke krbovým kamnům jsou krbové vložky, ty je ale nutné ještě obestavět a třeba i obložit, například keramickými kachlíky. Vložka pak vypadá jako uzavřený krb. Je možné ji také vložit do již existujícího otevřeného krbu.

Krbová kamna vybíráme v první řadě podle jejich výkonu. Ten musí být samozřejmě dostatečný, aby kamna byla schopna vytopit celý prostor, ale nesmí být ani přehnaný. „Předimenzovaná kamna v malém prostoru mohou napáchat škody v podobě popraskaných podlah či dřevěného nábytku. Poddimenzovaná kamna se naopak přetápějí a vysokou teplotou mohou poškodit kouřovod, okolí či samotné topící těleso,“ vysvětluje Marcela Bínová, specialistka na kamna a topení v projektových marketech Hornbach.

Před nákupem kamen je proto nutné si ujasnit, kolik kubických metrů v domě jimi budeme vytápět a zda požadovanému výkonu odpovídá i komín.

„Komín musí být minimálně 5 metrů dlouhý s průměrem 150 mm a vystavěný 65 cm nad hřeben střechy. I komíny starých chalup se dají pro připojení krbů využít. Dbejte ale na stav vnitřních stěn,“ popisuje Marcela Bínová a dodává: „u starých objemných objektů bývají průduchy se čtvercovým průřezem 15 x 15 cm, což odpovídá zhruba průměru 170 mm.“

Průřez komínu a jeho výška rozhodují o tom, jaký objem vzduchu, případně spalin, může komín odvést. Jsou i možnosti, jak účinnost komínu zlepšit. Průřez průduchu lze například zvětšit frézováním. Pokud je vnitřní vyzdění šamotovými cihlami poškozené, musí se komín vyvložkovat. Nepoužívejte ale obyčejné roury. Ty se působením tepla a spalin mohou díky chemickým procesům zničit. Zvolte speciální nerezové roury, které zátěž vydrží.

Cenový rozdíl krbových kamen se zpravidla odráží na kvalitě:

  • Kamna s obyčejným spalováním jsou nejlevnější variantou, která využívá max. 50-60 % energie na teplo, zbytek „vyletí komínem“.
  • Kamna s terciálním spalováním jsou dražší, ale dokážou využít 76-90 % energie, vyšší investice se tak brzy vrátí peněžence i přírodě.
  • Teplovzdušná kamna – díky cirkulaci vzduchu kamna nasávají studený vzduch, ohřejí jej a teplý ho vyfukují zpět do místnosti, rychleji tak vytopí místnost.
  • Sálavá kamna se po zatopení rozpálí a sálají teplo kolem sebe.
  • Kamna s nuceným oběhem vzduchu mají zabudovaný ventilátor, který rozvádí horký vzduch po domě. Potřebujete jen teplovzdušně zabudované potrubí, tvarovky, sběrače s filtry a ideálně odborníka, který vše sestaví.
  • Kamna s teplovodním výměníkemvýměník je zařízení zabudované uvnitř kamen, na něž je možné napojit teplovodní trubky a jimi vést teplo do radiátorů v okolních místnostech, a tím je vytápět. Pokud chcete, aby se z krbové vložky teplo šířilo do okolních pokojů, můžete si pořídit tu s teplovodním výměníkem či použít rozvod teplého vzduchu.

Jak správně topit?

Při používání krbových kamen dodržujte několik základních pravidel:

  • pravidelně vyprazdňujte nádobu na popel
  • nepodpalujte novinovým papírem
  • do kamen nevhazujte odpad
  • při topení nepoužívejte vlhké dřevo

„Palivo by nemělo mít větší vlhkost než 20 procent, ideální je 10 až 15 procent. U dřevěných briket vlhkosti tolik nebývá, protože se většina vyloučí při lisování,“ vysvětluje Marcela Bínová z Hornbachu. „Ovšem palivové dřevo například z lesa má hodně vlhkosti a je třeba je nechat ve vyvětraném přístřešku vyschnout asi na dva roky. Tvrdší dřevo je pro spalování lepší, protože má vyšší výhřevnost a není třeba tak často přikládat.“

Bezpečnost na prvním místě

Kamna vždy musí stát na nehořlavém materiálu, třeba na dlažbě. Můžete je však dát i na plovoucí podlahu, pak ale pod nimi musí být izolační deska z plechu či skla, která musí přesahovat po stranách a vzadu minimálně o 10 cm a vpředu o 30 cm. Okolo kamen by neměly stát hořlavé předměty, a to nejméně 20 cm ze stran a 80 cm zpředu. Posezení je vhodné umístit minimálně 2 m od kamen, aby teplo nebylo příliš velké. V interiéru s kamny se bude více prášit a bude třeba častěji utírat prach. V případě, že krbová kamna instalujete v prostoru, kde se počítá se vzduchotechnikou, rekuperací či výkonnou digestoří, je potřeba instalaci konzultovat s odborníky, aby nedošlo k zakouření místnosti.