Variantu vlastního domu za městem namísto předraženého bytu v centru volí podle makléřů společnosti Century 21 čím dál více lidí, především pak mladé rodiny s dětmi. Tím se zároveň šplhají vzhůru i ceny za domky a pozemky na okraji větších měst. Zájem je především o lokality s plnou občanskou vybaveností a dobrým spojením do města. Z investičního hlediska dnes tedy neprohloupíte, když si v nějaké takové lokalitě postavíte domek, byť třeba i menších rozměrů.

„Nejžádanější jsou v současné době pozemky pravidelného obdélníkového tvaru do tisíce metrů čtverečních. Zájem je především o zasíťované pozemky, tedy s vybudovanými přípojkami na elektřinu, plyn, kanalizaci a vodu, respektive pozemky, které jsou v dosahu napojení,“ uvádí Ing. Jiří Kubát z realitní sítě CENTURY 21.

V inzerátech se dnes často setkáte s výměrou pozemku okolo 700 m², výjimkou ale nejsou ani pozemky o rozloze 400 m². Dá se na tak malém prostoru vůbec něco kloudného postavit?

V první řadě je třeba seznámit se s vyhláškou dané obce, která určuje, jakou plochu pozemku můžete v konkrétním případě zastavět, a zda je možné v dané lokalitě postavit patrový dům, či aspoň stavbu s podkrovím (pokud vám nestačí maličký bungalov). Dejte přitom pozor, co všechno se považuje za zastavěnou plochu: nepůjde jen o půdorys samotného domu, ale také o terasu, garáž či chodník. Počítejte také s tím, že zeď domu by měla být vzdálena od domu sousedního minimálně 7 m. Pokud byste tuto vzdálenost chtěli zkrátit, budete potřebovat povolení úřadu a rovněž souhlas souseda.

Pozornost věnujte také tvaru pozemku: není náhoda, že se nejlépe prodávají pozemky o tvaru obdélníku s poměrem stran 2:3. Představte si například pozemek s výměrou 20x30 m: po odečtení nutné vzdálenosti od plotu 3,5 m vám na kratší straně zbude 13 m pro šířku domu; kdyby byl pozemek užší, například 15x40 m, mohli byste postavit jen nudlovitý domek o šířce 8 m, včetně zdí. Ale také to jde.

Projektanti se dnes trendu malých pozemků přizpůsobují a domky o minimálním půdorysu lze najít i v nabídce domů na klíč. Jestliže netoužíte po veliké zahradě plné ovocných stromů, ale jde vám jen o to, abyste bydleli stranou od ruchu velkoměsta, mohli si dát ráno kafíčko na terase a někam do rohu postavit nadzemní bazén, malý pozemek pro vás bude dostačující.